Jos pitäisi nimetä yksi ruokalaji, jota ilman ei selviäisi talven kylmyydestä, olisi se kohdallani ehdottomasti kanasoppa. Se pitää sisällään kaiken: lihan, kasvikset, yrtit, mausteet, liemen ja monet muut lisukkeet.

Eipä ole suurempaa nautintoa kuin lusikoida höyryävää aromikasta kanakasviskeittoa, kun  rankkasade ropisee ikkunoissa ja kylmyys tunkeutuu sisälle joka nurkasta.

Keitot ovat myös siitä mukava ruokalaji, että ne antavat mahdollisuuden muunnella ja improvisoida reseptiä mielen ja mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi näin talvisaikaan teen kierroksen pihamaalla ja etsin, mitä luonnonyrttejä voin lisätä soppaan vaihtelua antamaan. Tällä kertaa heitin pataan nipun nuoria nokkosenversoja, jotka näyttävät kasvaneen pihassani muita talviyrttejä nopeammin. On vain muistettava, että voimakasmakuisia yrttejä pitää lisätä hyvin varovasti.

Niinkuin jo sanoinkin tämä keittoresepti on hyvin joustava ja melkein joka aineksen voi korvata joillain muulla. Kanaa sen kuitenkin pitäisi sisältää, mutta tässäkin jätän kunkin omaan päätösvaltaan, mitä kananosia haluaa käyttää. Itse käytän ns. ylijäämäosia kuten siipiä, selkää ja kaulaa, sillä tärkeintä ei ole lihan määrä vaan maku.

Omaan keittooni kuuluu vakiolisänä vihreä vehnä eli friki, joka antaa keitolle miellyttävää savuaromia. Jos frikiä ei ole saatavilla voi lisätä muita "keittoryynejä" ja savunmakua saa lisäämällä jotain savuliha/makkaravalmistetta.

Mausteissa en itse tingi jemeniläisestä hawaig' keittosekoituksesta, mutta yrtit ja keittojuurekset antavat keitolle jo paljon aromia, joten pelkillä "perusmausteillakin" pärjää.

Kuivattu *persialainen* limetti antaa aromia keitolle kuin keitolle, mutta tavallinen tuore sitruunakin kelpaa, varsinkin jos raastaa myös vähän kuorta mukaan.

Perunaa en laita tähän soppaan paljon, sillä ei ole tarkoitus, että sillä on hallitseva osuus muihin vihanneksiin nähden ja muutenkin jälleenlämmitys ei tee perunalle hyvää.  

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

n.½ kg broilerinosia mielen mukaan

ruokaöljyä

2-3 sipulia

4 valkosipulinkynttä

keittojuureksia: porkkanaa, palsternakkaa, selleriä

1-2 perunaa

pala kaalia tai kukkakaalia

keittoyrttejä: sellerinlehtiä, persiljaa, korianteria, sipulinvarsia, tilliä (vähän) ym.

1 kuivattu (rikottu) limetti ilman siemeniä tai ½ sitruunanmehua

kourallinen vihreää vehnää

kourallinen keittonuudeleita

1½ rkl hawaig' maustesekoitusta

tai 1 tl kurkumaa, ½ tl jeeraa ja jauhett. mustapippuria (kardemummaa, jos mielii)

hieman chilijauhetta

vettä

suolaa

 

Kuumenna hieman öljyä suuressa kattilassa. Paloittele sipuli, lisää kattilaan ja kuullota kunnes läpikuultavaa.  Lisää valkosipuli ja kuullota pari minuuttia.

Täytä kattila (2/3) vedellä ja kiehauta. Lisää kuoritut ja paloitellut juurekset, puhdistetut broilerinpalat ja suolaa. Keitä varttitunti ja poista pinnalle mahdolllisesti kertyvä harmaa vaahto, mutta älä koske rasvaan, sillä se antaa keitolle makua.

Lisää paloitellut perunat ja kaalit sekä huuhdellut yrtit. Lisää mausteet + huuhdeltu vehnä ja keitä pienellä tulella tunnin verran. Lisää keittonuudelit ja vettä+suolaa, jos tarpeen ja keitä vielä 10 minuuttia. Tarjoa kuumana. Laita tarjolle myös sitruunanlohkoja, joista voi halutessa puristaa mehua keittoon.

 

1191825.jpg