<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kun näissä oliiviöljyasioissa ollaan, niin ei voi olla tuomatta esiin labnea (labaneh), vuohen- tai lampaanmaidosta valmistettua tuorejuustoa, joka nautitaan tuoreen öljyn ja zaatar-sekoituksen kera.

Labnea voi ostaa valmiina joka marketista, mutta ei sen valmistaminenkaan vaikeaa ole. Lampaan- tai vuohenmaidon voi korvata tavallisella kaupanmaidolla, mutta jos on saatavilla oikeaa lehmänmaitoa, aina parempi.

Juuston valuttamiseen tarvitaan puuvillakankainen liina tai sideharsovaippa. On tärkeää huuhdella liina runsaalla vedellä ennen jokaista käyttöä, ensin kuumalla sitten kylmällä ja ravistaa vielä napakasti ylimääräinrn vesi pois.

 

Aineet:

2 litraa täysmaitoa

1 purkki (200 ml) maustamatonta jogurttia

 suolaa

 

päälle: oliiviöljyä ja zaatar-maustesekoitusta

 

Kuumenna maito kiehumispisteeseen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon jogurtti, peitä liinalla ja anna seisoa yön yli tai kunnes maito hyytyy kokonaan. Siirrä syntynyt 'laban' (tai leben)jääkaappiin ja anna seisoa vielä pari päivää.

Aseta siivilä kulhoon ja levitä valutusliina siivilän päälle. Kaada 'laban' liinaan ja anna valua 15-20 minuuttia. Sido liina nyytiksi ja ripusta naulaan kulhon päälle.

Jätä valumaan 12-24 tunniksi riippuen miten kuivaa labanea haluat. Sekoita pussin sisältöä muutaman tunnin välein, jotta neste pääsisi vapaasti valumaan pois.

232078.jpg

 

Lisää valmiiseen labneen suolaa ja säilytä jääkaapissa suljetussa astiassa. Hyvin kuivasta labnesta voi muovailla palloja ja upottaa ne täynnä oliiviöljyä olevaan purkkiin. Avaamattomana purkki säilyy kuukausia jääkaapin ulkopuolellakin.

Tarjoa labne lämpimien pitaleipien kanssa.

 

232075.jpg