Näitä piirakoita laitan usein jonkinlaisina pikapitzoina pitaleivän puolikkaita alustana käyttäen. Tällä kertaa kuitenkin valmistin taikinan, joka sekin käy käden käänteessä, jos vain on aikaa odottaa sen kohoamista.

Kovien 'keltaisten' juustojen käyttö on arabikeittiöissä vähäistä ja näissäkin piiraissa on tapana käyttää labneh (labane) tuorejuustoa, mutta tässä reseptissä vaihdoin puolet juustosta puolikovaan tuorejuustoon lieventämään labanen happamuutta. Jos ei ole saatavilla valmista labneh-juustoa, sen voi valmistaa itse valuttamalla maustamatonta jogurttia puuvillakankaan läpi kunnes muodostuu kankeaa ja mahdollisemman kuivaa juustoa. Jogurttina on parasta käyttää jotain voimakasta 'vanhanajan' jogurttia, esim. Bulgarian jogurttia.

Hallitsivin maku näissä 'pitsoissa' on kuitenkin sipuli. Itse käytän tavallista keltaista sipulia, mutta miksei punainen tai valkoinenkin käy.

 

613946.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Taikina-aineet:

½ kg vehnäjauhoja

1½ lasia vettä (kädenlämp.)

20 g hiivaa tai 1 rkl kuivahiivaa

1 tl suolaa

½ tl sokeria

1 rkl oliiviöljyä

 

Sekoita kaikki aineet pitsa-taikinan tapaan ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Kohota kulhossa leivinliinan alla n. 45 minuuttia.

 

Päällys:

3 keskikokoista sipulia

3 tomaattia (2 pehmeää 1 kova)

½-1 tuore chili (ilman siemeniä)

1 murskattu valkosip. kynsi

3 rkl labneh-juustoa

n. 100 feta-tyylistä tuorejuustoa

vajaa ½ lasia oliiviöljyä

2 tl paprikajauhetta

1 tl jeeraa

mustapippuria

suolaa juuston suolaisuus huomionottaen

 

Hienonna sipuli hyvin hyvin hienoksi silpuksi. Jos käyttää silppuria, säästyy enimmiltä kyyneleiltä. Leikkaa pehmeät tomaatit pikkupaloiksi ja lisää sipuliin. Hienonna chili ja lisää seokseen yhdessä valkosipulin kanssa. Lisää oliiviöljy ja mausteet. Leikkaa puolikova tuorejuusto pikkupaloiksi ja lisää seokseen yhdessä labnen kanssa. Sekoita seos huolellisesti.

 

Kuumenna leivinuuni reiluun 225 asteeseen.

Jaa kohonnut taikina 8 palaan ja pyöritä palat palloiksi. Kierrätä pallot jauhoissa ja kaaviloi 15 cm:n levyisiksi taikinapohjiksi. Voitele kaksi uunipelliä ja aseta kullekin 4 pohjaa. Anna kohota 10 minuuttia ja levitä kullekin pohjalle reilusti täytettä. Leikkaa jäljellejäänyt tomaatti niin ohuiksi siivuiksi kuin pystyt ja koristele niillä pitsat. Paista n. 15 minuuttia tai kunnes sipuli saa kauniin ruskean värin. Pari minuuttia grillin alla nopeuttaa ruskistumista.

Kun ensimmäinen satsi on uunissa, päällystä loput 'pitzat'.  Minulla on tapana sirotella päälle vähän tuoreita zaatarin lehtiä, ehkä oregano saattaa myös ajaa asian.  Parhaita lämpiminä.

 

613944.jpg