Fatiir (mon. fataajir) on kolmion muotoinen pasteijjan tapainen leivonnainen, joka on hyvin suosittu Välimeren idänpuoleisessa Lähi-Idässä. Täytteinä käytetään useimmiten luonnonyrttejä ja pinaattia. Irakissa valmistetaan samantapaisesta taikinasta puolikuun muotoisia leivonnaisia erilaisilla täytteille, sekä makeilla että suolaisilla.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Näin kesäaikaan luonnonyrtit ovat täällä Lähi-Idässä niukassa, siksi valitsinkin fatiireini täytteeksi tuorejuuston kuivatun zaatarin (majorana syriaca) kera.

Fatiirit voi paistaa joko leivinuunissa, liedellä paistinpannussa tai ulkona tabuun-uunissa. Tabuun-uunia minulla ei ole, mutta saatuani saadz'-pitani paistettua, heitin muutaman ison pölkyn tulisijaani raudan alle ja juoksin tekemään fatiir-taikinaa.

Taikina on yksinkertainen. Tässä pari vaihtoehtoa:

3 lasia vehnäjauhoja

1 lasi vettä

15g hiivaa

2 tl sokeria

1 tl suolaa

50g hyvin pehmeää voita tai margariinia

1 kananmuna

Sekoita hiiva ja sokeri 1/4 lasiin kädenlämpöistä vettä ja anna kohota 5 minuuttia. Sekoita kaikki aineet ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota puoli tuntia liinalla peiteetynä.

toinen taikina:

3 lasia vehnäjauhoja

1 lasi vettä

1 tl kuivahiivaa

2 rkl oliiviöljyä

1 tl sokeria

1tl suolaa

 

Sekoita hiiva jauhoihin ja lisää muut aineet samalla vaivaten pehmeäksi taikinaksi. Peitä taikina liinalla ja anna kohota puoli tuntia.

 

Täytteeseen käytän pikkukuutioksi palottua kovaa tuorejuustoa johon sekoitan kourallisen kuivattua ja  hienonnettua zaatar-yrttiä ja lorauksen oliiviöljyä. Jos käytät valmista zaatar-sekoitusta, muista, että se sisältää myös suolaa samoin kuin juustokin. Voi kokeilla myös jotakin muuta juustolle sopivaa yrttiä kuten oreganoa tai basilikaa.

120822.jpg

 

Toinen vaihtoehto on pinaattitäyte:   

½ kg puhdistettua pinaattia 

2 sipulia

1 tl suolaa

1 sitruunan mehu

mustapippuria

ripaus chiliä

öljyä

 

Kiehuta n.1 litra vettä ja 1 tl suolaa. Lisää pinaatti ja keitä 3 minuuttia, siivilöi ja leikkaa ohuiksi siivuiksi.

Pehmennä sipulit öljyssä ja lisää muut aineet ja sekoita. Poista liedeltä.

 

Painele liika ilma pois kohonneesta taikinasta.

Kaaviloi taikina vajaan ½ cm paksuiseksi levyksi ja juomalasin avulla painele taikinaan ympyröitä.

Aseta lusikallinen täytettä ympyrän keskelle ja  käännä reunat kolmelta taholta keskelle, niin että muodostuu kolmio.

Sulje käännetyt reunat tiiviisti faatirin päälle ja aseta uunipellille. Voitele leivonnaiset kevyesti öljyllä.

Paista 200 asteessa 20 minuuttia.

 

Jos paistat pannussa, parasta tehdä fatiireista suurikokoisia niin, että pannuun mahtuu kork. 4-5 fatiiria. Tämä helpottaa huomattavasti kääntelytyötä kuumalla pannulla. Voitele leivonnaiset oliiviöljyllä molemmin puolin ja aseta ne öljyllä voideltuun kuumaan pannuun suupuoli alaspäin. Peitä kansi ja paista kuumalla liedellä kunnes fatiirit ovat kullanruskeita. Käännä fatiirit ja paista myös toiselta puolelta. Alenna lämpöä, jos leivonnaiset tuntuvat ruskenevan liian nopeasti kypsymättä sisältä. Kaasuliekki olisi tässä paras.

 

Itse paistoin fatiirit ulkona tulisijassa hiilien päällä ja niin vältyin turhalta krääsältä keittiössä.

 

120831.jpg