Näin loppukeväästä sitruunapuun hedelmät kellastuvat ja täyttyvät mehulla. Vielä kuukauden päivät ja kesän kuumuus voittaa ja sitruunat putoavat maahan ja mätänevät. Yritänkin näinä päivinä käyttää mahdollisemman hyvin hyödyksi runsashedelmäisen puuni satoa. Laitan limonadaa melkein päivittäin ja säilöän sitruunoita monin eri tavoin. Naapureille ja tutuillekin riittää jakamista kassikaupalla ja vieläkin jää ylijäämää, jonka yleensä puristan mehuksi ja pakastan loppukesän sitruunatonta kautta varten.

 

548150.jpg

 

Tunisialainen keittiö tarjoaa paljon sitruunaisia ruokavinkkejä. Varsinkin säilöttyjä sitruunoita tunisialaiset rakastavat yli kaiken. Ja asian voi ymmärtää, jos on maistanut tunisialaista kaiken kattavaa patonki-sanwichia säilöttyjen sitruunaviipaleiden kanssa.

Tässä kuitenkin laitan ohjeen, jossa käytetään tuoreita sitruunoita.  Tuoreet sitruunat antavat soseelle raikkaan maun ja sitä voi käyttää voileipä levitteenä tai muuten vain piristämään vaisunmakuista ateriaa.

Jos on käytössä monitoimikone, soseen valmistus käy tuossa tuokiossa, mutta myös teho- ja sauvasekoittimen tai käsikäyttöisen survimen avulla sen valmistus onnistuu.

Samantapaisen levitteen voi valmistaa myös säilötyistä sitruunoista, mutta silloin pitää sitruunat säilöä suolaan pari viikkoa etukäteen.   

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

5-6 suurehkoa kauniskuorista sitruunaa

5-6 murskattua valkosipulinkynttä

3-4 rkl oliiviöljyä

1 rkl karkeaa suolaa

½-1 tl chilijauhetta

 

Pese sitruunat huolellisesti ja leikkaa pois kannat ja kärjet.

Leikkaa hedelmät sopivan kokoisiksi siivuiksi, jotta pystyy poistamaan siemenet.

Laita kaikki aineet monitoimikoneen kulhoon ja soseuta sopivalla terällä.

Ja me, joilla ei ole monitoimikonetta, joudumme hienontamaan sitruunat hienoksi silpuksi ennen soseuttamista. Varsinkin kuoret kannattaa hienontaa erikseen hyvin hyvin hienoksi. Jos jättää silpun vielä lepäämään suolassa tunnin verran, auttaa sekin soseuttamista jonkin verran.

Tuore sose ei säily jääkaapissa pitkiä aikoja ja siksi se kannattaa jakaa pieneen annoksiin ja pakastaa. Jääkaappiin voi jättää viikon korkeintaan parin satsin lasipurkkiin ja kaataa vielä päällimmäiseksi kerros oliiviöljyä.  

548135.jpg