Mannasuurimoiden käyttö ruuanlaitossa ja varsinkin leivonnassa on hyvin yleistä Lähi-Idän alueella. Manteleilla koristetut, siirapilla imeytetyt ja vinoneliöiksi leikatut kakut matalalla tarjottimella on tuttu näky monelle Lähi-Idän ja Balkanin käyjälle. Kakkua kutsutaan eri paikoissa vähän eri nimillä kuten basbuusa, hilba, halva, safra ym. Yhteistä kaikille on, että ne aina imeytetään runsaalla sokeri- tai hunajasiirapilla.

Tämä resepti tulee palestiinalaiskeittiöstä ja tunnetaan harisa-nimellä. Ei pidä sotkea Pohjois-Afrikkalaiseen polttavaan harisa-soseeseen. Se on matala ja paloiksi leikattuna sitä voi tarjota kahvipöydässä leivosten tavoin.

Ohjetta laatiessani oli ongelmana, mikä suomalainen maitotuote parhaiten vastaisi käyttämääni 15 %:sta 'hapankermaa'. Koska en tunne Suomen maitotuotemarkkinoita, jätän sen kunkin omaan harkintaan. Joka tapauksessa jogurttia se ei ole.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

1 kg mannasuurimoita

1 lasi kookosrouhetta

400 ml hapankermaa, labania tai vastaavaa

1 lasi sokeria

150 g pehmeää voita

5 tippaa ruusuvesiesanssia

2 tl leivinjauhetta

n. 30 g pistaasi- tai maapähkinöitä

 

sokerisiirappi:

3 lasia vettä

4 lasia sokeria

1 tl sitruunanmehua

 

Sekoita leivinjauhe ja sokeri mannasuurimoihin ja lisää voi käsin vaivaten. Lisää muut aineet ja sotke yhtenäiseksi taikinaksi. Levitä taikina tasaiseksi levyksi voidellulle uunipellille. Leikkaa levy neliöiksi (4x4) ja koristele kukin neliö pähkinänpuolikkaalla.  Paista 180 asteessa 45 minuuttia tai kunnes harisa saa ruskean värin.

Tällä välin valmista sokerisiirappi. Kiehauta kaikki aineet ja keitä 20 minuuttia.

Kaada siirappi valmiin kakun päälle ja anna jäähtyä. Sokerisiirapista ei kannata tinkiä, sillä ilman sitä kakku kuivahtaa nopeasti. Säilytä suljetussa astiassa.

 

257992.jpg