Viime aikoina on valkosipulinkäyttö jäänyt vähiin, sillä viimevuotiset sipulit ovat jo pahasti pilaantuneet ja löytääkseni pari kolme käyttökelpoista kynttä, on avattava monta sipulia ja heitettävä roskiin kasoittain tummentuneita löyhkääviä kynsiä.

Mutta onneksi taasen löytyy markkinoilta tuoreita raikastuoksuisia valkosipuleita ja voin taas alkaa käyttää niitä nuukailematta.

 

455176.jpg

Libyalainen kurpitsamuusi eli t'irshi on yksi tälläinen, joka kaipaa höysteekseen runsaasti hyvälaatuista valkosipulia. Pääaines tässä ohjeessa on oranssinen kurpitsa, mutta tirshia voi valmistaa myös muista keitetyistä kasviksista kuten kukkakaalista ja kesäkurpitsasta. Tähän lisäsin myös perunan ja porkkanoita, sillä kurpitsasta yksinään tulee vetistä. Myös pataatti antaa tähän reseptiin väriä ja sopivaa kiinteyttä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

½ kg oranssia kurpitsaa

1 peruna

3 porkkanaa

(1 pataatti)

6 murskattua valkosipulinkynttä

1 rkl makeaa paprikajauhetta

1-2 tl harisaa

1 tl jauhettua kuminaa eli karawijaa

(hieman kanelia)

1 tl suolaa

3-4  rkl öljyä mielummin oliiviöljyä

 

Kuori ja keitä kasvikset pehmeiksi ja survo muusisurvimella. Lämmitä öljy pienessä pannussa, kuullota valkosipuli kevyesti ja lisää soseeseen. Lisää mausteet ja sekoita. Tarjoa kylmänä aterian esim. kuskuksen lisukkeena.

455178.jpg