Makruut (makroud, maghrooth) on Pohjois-Afrikkalainen leivonnainen, joka muistuttaa taatelitäytteistä maamulia, vain paljon makeampi. Leivonnaisten valmistustapa ja myös nimi vaihtelee jonkin verran eri maissa.

Tällä kertaa valitsin libyalaisen ohjeen, joka tunnetaan paremmin makruut tai maghrooth nimellä. Libyalaisen tästä reseptistä tekee lähinnä hrarat mausteseos, jota libyassa käytetään yleisesti teemausteena, mutta myös leivonnassa ja muussa ruuanlaitossa. 'Teeseos' sisältää muskottipähkinää, kuivattuja ruusunnuppuja, neilikkaa, inkivääriä ja kanelia. Keittoseokseen lisätään vielä mustapippuria.  Teenvalmistusta varten mausteet murskataan ylimalkaisesti, leivontaan ja muuhun ruuanlaittoon sensijaan käytetään jauhettua seosta. Kesäisin teeseoksesta poistetaan 'lämmittävät' mausteet, siis inkivääri ja neilikka. Tarkkoja ainemääriä seokseen en osaa sanoa, mutta itse valmistan siinä suhteessa, että 'mietoja mausteita' (kaneli ja ruusunnuput) laitan kaksinkertaisesti voimakkaisiin mausteisiin verrattuna.

Jos on valinnanvaraa mannasuurimoissa, parasta valita leivontaan sopiva hieno semolina.

 

266539.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

-Tässä kuivattuja ruusunnuppuja 

 

Aineet:

3 lasia mannasuurimoita

½ lasia vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ lasia öljyä

½ lasia appelsiinimehua tai vettä

1 tl raastettua appelsiininkuota

 

täyte:

½ kg kivetöntä taatelimassaa

3 rkl ruokaöljyä

3 rkl vehnäjauhoja

1 tl hrarat mausteseosta

 

sokeriliemi:

1 lasi sokeria

1½ lasia vettä

1 tl sitr.mehua

-seesaminsiemeniä koristeluun

 

Lämmitä mannasuurimot liedellä kattilassa kaiken aikaa käsin sekoittaen. Poista liedeltä, lisää muut aineet ja sekoita kosteaksi käsiintarttuvaksi taikinaksi. Tarvittaessa lisää vähän vettä.

Sekoita täyteaineet käsin vaivaten yhtenäiseksi massaksi.

Jaa taikina kolmeen osaan ja kierrä osat leivinpaperin päällä pitkämäisiksi tangoiksi. Kauli tangot n.12 cm levyisiksi ½ cm paksuiksi levyiksi ja leikkaa sivut tasaisiksi. Levitä täytettä paksuksi nauhaksi pituussuuntaan levyn reunaa myötäillen. Kierrä levy rullaksi leivinpaperia apuna käyttäen. Leikkaa rullat vinosti 3-4 cm paloiksi ja järjestä palat uunipellille leivinpaperin päälle. Jos haluaa ja viitsii, voi koristella palat haarukanpistoin tai veitsenviilloin tai muovailla maamulin tapaan.

Paista makruut-leivonnaiset 180 asteessa 30-40 minuuttia kunnes saavat ruskehtavan pinnan. Tällä välin valmista siirappi keittämällä kaikkia aineita 15-20 minuuttia.

Upota valmiit leivonnaiset siirappiin ja järjestele tarjottimelle. Sirottele päälle seesaminsiemeniä ja tarjoa jähtyneenä teen tai kahvin kera. 

 

266543.jpg