<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Maluchija (molukhiya, meluchia) on keittomainen ruokalaji, joka valmistetaan saman nimisen kasvin (corchorus olitorius) lehdistä. Kasvia on kesäaikaan myynnissä tuoreena kaikkialla Lähi-Idän markkinoilla  ja muulloin sitä löytyy kuivattuna ja nykyään myös pakastettuna. Se on erityisen suosittu ruokalaji Egyptissä, jossa se valmistetaan kanan ja jäniksen lihan kanssa, mutta tunnetaan hyvin ympäri Lähi-Itää. Tunisiassa sitä on tapana laittaa merqez-makkaroiden kera.

 

207694.jpg

Tässä puska ennen puhdistusta.

 

Kasvi on tavallisesti myynnissä suurina vyyhteinä, mutta kun varret ja roskat puhdistetaan pois, puhtaita lehtiä jää jäljelle yhtä tai korkeintaan kahta 'maluchhijaa' varten.

Yleensä maluchia valmistetaan keitoksi liha- tai kanaliemeen  tai sitä lisätään liha-ja kalapatohin, mutta varsinkin näin kesäaikaan kasvisruokaversio on aivan huomioonotettava vaihtoehto.

Ensinäkemältä tummanvihreä maluchija-keitto ei näytä kovin houkuttavalta ja myös maku ja limainen koostumus  saattaa tuntua aluksi oudolta, mutta kun päästään yli ensisäikähdyksen, voidaan antautua maluchijaan ainutlaatuiseen makuun ja vuosien mittaan siitä on tullutkin osa kesäistä ruokalistaani.  

 

Laitan tässä nopean ja helpon 'maluchija' reseptin,  ettei tarvitse näin kesäkuumalla hikoilla tuntikaupalla kuumassa keittiössä lihoja paistellen ja keitellen.

Tuoreesta maluchiasta käytetään vain lehdet, jotka erotetaan, huuhdotaan, kuivataan ja hienonnetaan silpuksi. Tarvittavasta määrästä (kiloina) en ole varma, mutta itse käytän kattilalliseen keittoa parinlitran kulhollisen lehtisilppua. Kuivattuja lehtiä menee tietenkin vähemmän.

 

n. <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />1 kg tuoretta maluchia-lehtisilppua

1 sipuli

5 valkosipulin kynttä

nippu korianteria

1 rkl tomaattisosetta

oliiviöljyä

1 rkl kanaliemijauhetta tai kuutio

1 tl jeeraa

1 sitr. mehu

mustapippuria

vettä

 

Kuullota hienonnettu sipuli oliiviöljyssä kattilassa, lisää vettä kattila melkein täyteen ja kiehauta. Lisää tomaattisose, kanaliemijauhe/kuutio ja hienonnettu maluchia. Keitä n. 20 minuuttia.

Tällä välin lämmitä pannussa oliiviöljyä ja höyrytä siinä kevyesti murskattu valkosipuli, korianteri ja jeera. Lisää seos maluchija-kattilaan ja keitä vielä 10 minuuttia. Mausta mustapippurilla ja sitruunanmehulla ja tarjoa valkoisen leivän tai riisin kera.

 

207698.jpg