Toistaiseksi olen törmännyt kahdenlaiseen riisikubba-versioon, toinen on kellertävä irakilainen kubba, jonka taikinakuori valmistetaan keittämättömästä riisistä ja jauhetusta kananrinnasta runsaiden mausteiden ja kananmunan kera ja keitetään keltaisessa kasviskeitossa. Toinen tulee palestiinalaiskeittiöstä ja valmistetaan puolikeitetystä pyöreästä riisistä ja kypsennetään yksinkertaisessa tomaattiliemessä. Tässä käsittelen tuota jälkimmäistä.

Kun ensimmäisen kerran kokeilin riisikubbien valmistusta tuloksena oli punainen riisipuuro. Toisella yrityksellä tulos oli hieman parempi, vakkei kuitenkaan, mitä odotin. Pienen muutoksin ja lisäyksin olen lopultakin oppinut valmistamaan riisikubban, joka pysyy jotenkuten koossa ateriaan asti. Olen esimerkiksi homannut, että jos kubban paistaa öljyssä ennen keittoa, siitä tulee paljon kestävämpi kuin suoraan keitettynä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet: 

2 lasia pyöreää riisiä

2 lasia vettä

1 tl suolaa

2 kananmunankeltuaista

 

-öljyä käsien öljyämiseen ja paistoon

 

Huuhtele riisi huolellisesti ja liota puoli tuntia. Kiehauta vesi + suola, lisää riisi ja keitä viitisen minuuttia tai kunnes kaikki neste imeytyy. Anna riisin jäähtyä ja sekoita  joukkoon kananmunankeltuaiset ja vaivaa käsiintarttuvaksi massaksi. Seoksen voi sekoittaa myös yleiskoneella, pääasia, että riisi survoutuu hyvin. Irtonaisesta riisistä on vaikea muovailla kubbaa.

 

täyte:

250 g jauhelihaa

1-2 hienonnettua sipulia

1 tl suolaa

1 tl baharat maustesekoitusta (tai maustepippuria, muskottipähkinää, neilikkaa, jeeraa, kardemummaa)

hivenen kanelia ja mustapippuria

1 rkl pinjansiemeniä

2-3 rkl ruokaöljyä

 

Kuullota hienonnettu sipuli kunnes alkaa kellastua. Lisää pinjansiemenet ja sekoita 2-3 minuuttia. Lisää jauheliha vähitellen ja ruskista samalla lastalla tai haarukalla murentaen. Lisää mausteet ja suola ja poista liedeltä.

 

Keitto:

1-1½ l vettä

100g tiivistä tomaattisosetta

1 rkl liemijauhetta (tai kuutio)

silputtuja sellerinlehtiä

2 murskattua valkosipulin kynttä

1 tl paprikajauhetta

hieman chiliä

(muutama mintunlehti)

1 rkl oliiviöljyä

 

Sekoita kaikki aineet, kiehauta ja keitä 15 minuuttia.

 

Täyttäminen on tämän reseptin vaikein ja aikaavievin vaihe ja se vaatii hieman kärsivällisyyttä.

Ensiksi kaada kulhoon runsaasti öljyä ja kastele siinä kädet huolellisesti. Ota pala riisimassaa ja muovaa siitä pallo. Paina palloon reikä ja täytä se täytteellä, niin paljon kuin mahtuu. Sulje pallo ja muotoile öljytyin käsin sileäksi ja hieman litteäksi kubba-pyörykäksi. Vamista näin n.15 kubbaa .

Kuumenna öljyä pannussa puolet kubban paksuudesta. Paista kubbat molemmin puolin kunnes hieman kellastuvat ja siirrä suoraan kiehuvaan liemeen. Keitä 15 minuuttia ja anna seistä 10 minuuttia ennen ateriaa. Liian pitkän keiton tuloksena kubbat saattavat hajota.

Jauha vähän mustapippuria pinnalle ja tarjoa lämpimänä.

 

502351.jpg