Pitää aivan ensiksi pahoitella, että arabiankielessä on turkkilainen bulgur-sana väännetty burghuliksi ja olen siihen niin tottunut, että alkuperäinen sointuu korvissani outona. Joskus sitä kutsutaan myös 'sameida' nimellä, joka muistuttaa mannasuurimoita (samiid). Joka tapauksessa burgul/bulgur kuuluu erottamattomasti  Välimeren idänpuolisen alueen maiden ruokavalioon niin arki- kuin juhla-aterioilla. Yleensä se tarjotaan vaihtoehtona riisille. Etelään ja itäänpäin mentäessä sen korvaa usein j'arish, joka on kuivana rikottua vehnää sensijaan, että bulgur-vehnä liotetaan ja kuivataan ennen murskaamista.

Bulgur-vehnällä on kuitenkin jokseenkin arkinen ulkoasu  ja se kaipaakin höysteekseen vähän väri ja makulisää. Tässä yksi esimerkki:

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

aineet:

2 lasia karkeaa bulguria

3 lasia kiehuvaa vettä

1-2 sipulia

1 keskikokoinen kesäkurpitsa

2 kypsää tomaattia

1 tl paprikajauhetta

½ tl kanelia

pippuria

1 rkl tomaattisosetta

1 tl suolaa

3  rkl ruokaöljyä

2 rkl oliiviöljyä

 

Huuhtele bulgur huolellisesti ja siivilöi. Hienonna sipulit ja  kuullota öljyssä laajassa kattilassa läpikuultavaksi. Paloittele kesäkurpitsa pikkupaloiksi, lisää kattilaan ja kuullota 5 minuuttia. Poista tomaateista siemenet, leikkaa pikku paloiksi ja lisää kattilaan. Lisää suola, mausteet + oliiviöljy ja kierrätä kattilassa 5 minuuttia. Lisää bulgur, kiehuva vesi ja tomaattisose ja anna kiehahtaa. Keitä pienellä tulella 15 minuuttia, sekoita bulgur varovasti pohjia myöden ja keitä vielä 5 minuuttia. Tarjoa lämpimänä aterian lisukkeena tai sillänsä salaatin kera.

 

296306.jpg