Makluuba (maqlouba) tunnetaan myös 'arabipilahvin' nimellä ja pilahvia se paljon muistuttaakin. Makluubaan törmää parhaiten Jordaniassa ja varsinkin palestiinalaiskeittiössä. Arabiankielinen sana 'makluuba' tarkoittaa ylösalaisin käännettyä ja sillä tavoin makluuba tarjotaankin . Muista pilahveista se eroaa lähinnä siinä, että  kasvikset lisätään siihen suurina paloina. Tyypillisemmät makluubaan käytettävät kasvikset ovat munakoiso, kukkakaali, sipuli ja peruna. Meillä kuitenkin pidetään makluubasta enemmän ilman munakoisoa, niinpä jätin sen pois tästä reseptistä. Omaleimaisen arominsa makluuba saa ensisijaisesti runsaista mausteista ja öljyssä keitetystä munakoisosta, joka keiton aikana melkein katoaa riisin sekaan.

Kädenkäänteessä makluuban valmistus ei kuitenkaan käy eikä näin sovikaan arkiruuaksi kiireiselle työssäkäyvälle perheelle. Arabikeittiöissä makluubaan käytetään pyöreää riisiä, mutta kyllä pitkä riisikin käy, tärkeintä, että on hyvälaatuista.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

½ kg lampaan- tai kananlihaa (myös rintapala sopii)

2 lasia riisiä

2 perunaa

2 porkkanaa

1 sipuli paloina

1 pieni kukkakaali

3-4 rkl ruokaöljyä

1½ tl suolaa

½ tl jauhettua kardemummaa

½ tl jauhettua mustapippuria

½ tl jauhettua kanelia

1 tl baharaat sekoitusta

4 lasia kiehuvaa vettä

öljyä uppopaistoon

 

Huuhtele riisi, liota vähintään puoli tuntia ja siivilöi. Sekoita riisiin puolet mausteista ja ½ tl suolaa.

Kuullota sipulipalat öljyssä suuressa kattilassa ja siirrä reikäkauhalla sivuun odottamaan. Paloittele liha 3x3 cm:n paloiksi ja ruskista kevyesti kattilassa vähän kerrallaan ja siirrä sivuun.

Puhdista kukkakaali ja erottele pienemmiksi 'kukkaryhmiksi'. Kuori perunat ja leikkaa ½ cm:n siivuiksi. Kuori porkkanat ja siivua pituussuuntaan.

Kuumenna reilusti öljyä kuivassa ja puhtaassa kattilassa. Aloita paistaminen perunoista kypsentämällä niitä öljyssä kunnes saavat ruskehtavan pinnan. Siirrä perunasiivut reikäkauhalla kattilaan, jossa ruskistit lihan, järjestä tiiviiksi kerrokseksi ja sirottele päälle ½ tl suolaa. Seuraavaksi paista porkkanasiivut ja siirrä perunoiden päälle. Lopuksi kypsennä vielä kukkakaalipalat ja siirrä kattilaan. Kukkakaalin päälle aseta kasaksi liha ja sipuli ja sirottele päälle loput mausteista ja ½ tl suolaa.

Kaikkein päällimmäiseksi kaada riisi ja lisää kiehuva vesi. Keitä suurella liekillä (kansi päällä) n. 10 minuuttia kunnes kaikki vesi imeytyy riisiin. Jatka keittämistä pienellä tulella vielä 20 minuuttia.

Jos mielii oikein kauniinväristä ja rapeaa makluubaa, niin tässä vaiheessa pitää kattila siirtää uuniin 150 asteeseen 2-3 tunniksi.

 

266980.jpg

 

266981.jpg

 

Ja jos ei malta odottaa ja haluaa jo aterioida, niin pitää kastaa kattilan pohja kylmään veteen ja odottaa 5 minuuttia. Aseta sitten sopivankokoinen tarjotin kattilan suulle kannen paikalla ja käännä pata ylösalaisin. Tässä vaiheessa pitää vain toivoa, että pohja irtoaa yhtenäisenä ja jos ei irtoa, pitää vain kaavia jäännökset lusikan tai lastan avulla.

Tarjoa makluuba heti, sillä jäähdyttyään sitä on vaikea lämmitellä. Parempi, että aterioijat odottavat makluubaa kuin, että makluuba odottelee aterioijia.

 

266976.jpg