Näin talvisaikaan menee meillä paljon makeaa. Kakut, piparit ja muut kastamiset ovat aina loppu. Kesäkuumalla tuskin jaksaisin touhuta kuuman uunin ääressä kovinkaan usein, mutta näin kolealla se on jopa miellyttävää. Käytän tilaisuutta hyväkseni ja kokeilen uusia reseptejä.

Ghuraibat (tai khoraibat) ovat yksinkertaisia mureita voin makuisia pikkuleipiä, jotka tunnetaan Lähi-Idässä laidasta laitaan. Mantelirouhetta lisäämällä niistä saa vähän juhlavampia. Mantelit vain pitää hankkia kokonaisina ja jauhaa juuri ennen käyttöä. Itse jauhan sähkökäyttöisellä kahvinjauhimella, mutta Suomesta tuttu käsinveivattava 'mantelimylly' olisi paras vehje tähän tarkoitukseen.

Voin pehmittäminen näin kylmään vuodenaikaan on hieman ongelmallista, varsinkin meille, joilla ei ole käytössä mikroa. Yksi konsti voin pehmittämiseksi, on raastaa se raastimella, jolloin sen murentaminen jauhoihin on helpompaa. Tällä kertaa sulatin osan voista ja taikinasta tuli silkin pehmeää. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään voin sijasta samnaa eli 'kirkastettua' voita.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet yhteen pellilliseen (1 lasi=2.5dl):

200 g pehmeää voita

2 lasia vehnäjauhoja

½ lasia tomusokeria

100 g manteleita

1 tl ruusuvettä tai pari tippaa esanssia

 

-tomuskeria sirotteluun

 

Rouhi mantelit.

Sekoita jauhot ja tomusokeri ja lisää 150 g voita. Murenna voi jauhoihin yhtenäiseksi seokseksi ja lisää mantelirouhe. Sulata loppu voi ja lisää jauhoihin yhdessä ruusuveden kanssa ja vaivaa käsin sileäksi taikinaksi. Jos taikina murenee käsiin, lisää pikku tilkka vettä. Muovaile käsin taikinasta litteitä palloja ja aseta leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 180 asteessa n.15 minuuttia. Näiden leivonnaisten ei tarvitse ruskistua paistettaessa ja ne muuttavat väriään vain vähän.

Sirottele jäähtyneiden ghuraiba-kakkujen päälle tomusokeria.

 

  

Pistaasiapiparit muistuttavat suomalaisia joulupipareita niin värinsä kuin makunsakin puolesta.  Ne ovat terveellisempi vaihtoehto monelle muulle kastettavalle, koska niiden valmistukseen käytetään fariinisokeria, taatelisiirappia tai hunajaa ja tietenkin paljon pistaasiapähkinöitä. Taikinan valmistus käy helpoiten yleiskoneella, mutta onnistuu käsipelinkin.

 

Aineet kahteen pellilliseen:

250 g pehmeää voita

1 lasi fariinisokeria

2 rkl taatelisiirappia tai hunajaa

3 kananmunankeltuaista

3+ lasia vehnäjauhoja

2 tl kanelia

1 tl jauhettua kardemummaa

1 tl ruokasoodajauhetta

1/4 tl suolaa

1 lasi kuorittuja pistaasiapähkinöitä

 

Sekoita voi, sokeri, taatelisiirappi tai hunaja ja keltuaiset yhtenäiseksi seokseksi. Sekoita erillisessä kulhossa kaikki kuivat aineet, pistaasipähkinöitä lukuunottamatta, ja lisää märkään seokseen. Sekoita yhtenäiseksi käsiintartuvaksi taikinaksi ja lisää pähkinät. Jos seos on liian löysää käsitellä lisää vähän jauhoja. Öljyä leivinpaperi kevyesti ja muodosta sen avulla taikinasta kolme n. 3 cm paksuista tankoa. Laita taikinatangot jääkaappiin kovettumaan pariksi tunniksi tai tunniksi pakastelokeroon, joka helpottaa niiden siivuamista huomattavasti.  

Leikkaa tangot sentin paksuisiksi viipaleiksi ja levitä palat uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 160 asteessa n. 20 minuuttia.

Molemmat piparit säilyvät hyvin suljetussa astiassa.

 

382058.jpg