Linssiriisi eli Mej'adra (mujadara, m'jadra, mag'adra) on suosittu ruoka kaikissa itäisen Lähi-Idän maissa Egypti mukaanlukien. Se on maittava, täyttävä, ravitseva, edullinen ja helppo valmistaa. Tästäkin ruokalajista on erilaisia versioita, vaikka pääpiirteissään muistuttavatkin melkolailla toisiaan. Riisilajin valinnassa on valinnanvaraa aina pyöreästä basmaattiseen asti ja riisin voi vaihtaa myös bulguriin, joka on hyvin suosittu versio arabikeittiöissä. Linsseinä käytetään yleensä niitä arkisia ruskeita linssejä, mutta tässäkin voi tietenkin tehdä muutoksia. Pienet kuoritut oranssinväriset linssit menettävät värinsä keiton aikana ja tuloksena on kalpea puuromainen linssiriisi, joka muistuttaa irakilaista 'kisria'. Myös tavalliset ruskeat linssit hajoavat pitkän keiton tuloksena ja viime aikoina olenkin alkanut käyttää mej'adraan pienempiä vihreitä linssejä, jotka eivät hajoa pitkään keitettäessä eikä edes usean lämmityksen jälkeen.

 

335413.jpg

Tässä näyte kotikeittiössä käyttämistäni linssilajeista: oranssit, mustat, vihreät ja ruskeat.

 

Jeera eli juustokumina on mej'adran ydinmauste, jota ilman maku jää vajaaksi. Lisäksi voi lisätä vähän kurkumaa väriä antamaan ja kanelia täydentämään jeeran aromia.

Mutta koko mej'adran sydän on ruskistettu sipuli. Suuri kasa ruskeita sipulirenkaita  linssiriisin päällä tekee tästä arkisesta ateriasta näyttävän ja herkullisen. Vähän valkosipulia joukossa antaa lisämakua.

Tässä mej'adra versioni.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

1 lasi ruskeita tai vihreitä linssejä

1½ lasia riisiä

3-4 sipulia

3 siivuttua valkosipulinkynttä

5 rkl öljyä

1 tl jeeraa

½ tl kurkumaa

(1/4 tl kanelia)

1½ suolaa

4 lasia vettä

 

Puhdista linssit ja riisi ja liota kylmässä vedessä tunnin verran, molemmat erikseen.

Kiehauta vesi suuressa kattilassa, lisää huuhdellut linssit ja keitä n.20 minuuttia. Huuhtele riisi huolellisesti, siivilöi ja lisää kattilaan. Lisää suola, kurkuma ja 1 rkl öljyä ja keitä toiset 20 minuuttia.

Kuumenna öljy pannussa. Leikkaa sipuli renkaiksi ja kuullota öljyssä kunnes alkaa ruskistua. Leikkaa valkosipuli ohuiksi siivuiksi ja lisää pannuun. Lisää jeera + kaneli + 2 tl vettä ja kuullota 2-3 minuuttia kaiken aikaa sekoittaen. Lisää ruskistettu sipuli riisiin ja sekoita kevyesti käännellen. Anna seisoa 5-10 minuuttia ennen tarjoamista.

335405.jpg