Eräs ruokalaji, jota on tavattoman vaikea vastustaa, on mehevä rasvaatihkuva kebab-pyörykkä, juuri grilliltä nostettu, savuntuoksuinen ja höyryävä.

Kebabeja pyörii maailmalla niin montaa versiota, ettei aina tiedä, että kysymys on yhdestä ja samasta ruokalajista. Kebabin alkuperän uskotaan olevan Persiasta, josta se levisi Turkkiin ja sieltä Ottomannien kaudella ympäri Lähi-Idän ja myöhemmin muuallekin maailmaan.

Arabimaissa kebabilla (kabaab) tarkoitetaan pitkulaisia lihapyöryköitä, jotka muovaillaan teräs(tai bambu)vartaan ympärille ja grillataan hiilillä. Kebab on suosittu katuruoka ja grilli-kutsujen vetonaula, mutta sopii myös arkiselle aterialle esim. valkoisen riisin kera.  

Arabikebab on verraten yksinkertainen kebab-versio ja se perustuu tuoreeseen hyvälaatuiseen lampaanlihaan. Ammattikebabistit jauhavat lihan suurella kaariteräisellä kebabveitsellä, mutta kotikäyttöön kelpaa hyvin myös valmis jauheliha. Mausteita käytetään niukasti ja joskus persilja, sipuli ja mustapippuri ovat ainoita höysteitä. Kanelia lisätään joskus lihanhajun peittämiseksi ja minttua lisäaromia antamaan ja tietenkin pinjansiemeniä, jotka ovat jauheliharuokien vakiolisä.

Tässä arabikebabin perusresepti:

 

n.1 kg rasvaista jauhelihaa (joko lammasta tai nauta-lammasta)

2 keskikok. sipulia

nippu sileälehtistä persiljaa

1½ tl suolaa

1 tl mustapippuria

n.50 g (½ lasia)  pinjansiemeniä (tuoreita!)

(½ tl kanelia)

(hieman kuivattua minttua)

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

sipulin puolikas + vähäsen öljyä

 

Paahda pinjansiemeniä hieman paistinpannussa.

Hienonna persilja + sipulit hyvin hienoksi ja sekoita kaikki aineet yhtenäiseksi massaksi. Jätä seos lepäämään jääkaappiin vähintään tunniksi.

Muovaile seoksesta pitkuluisia pyöryköitä ja pujota pyörykät terästankoon tai kertakäyttöiseen bambuk-vartaaseen. Itse käytän grillaamiseen nykyisin paljon tavallista kalahalstaria, jota on kätevä käännellä hiilien päällä ja kebabit säilyvät ehjinä. Joka tapauksessa, tökkää haarukka sipulinpuolikkaaseen, kastele sipuli ruokaöljyyn ja voitele grilliritilä sipulilla voimakkaasti painaen.

Grillaa kebabit molemmin puolin melkein kypsiksi. Sanotaan, että hyvän kebabin tulee olla sisältä hieman raakaa.

Paras tapa syödä kebabia on tarjota se pita-leivän sisällä hummuksen ja salaattien kera.

   

1090938.jpg