Aina munakasta valmistaessani, ylistän sitä neroa, joka on keksinyt tämän mainion ruuan; niin pienellä vaivalla saa ravitsevan ja maukkaan aterian.

Munakas tunnetaan yleensä aamuaterian osana, mutta sopii kevyeksi ateriaksi myös muuhun vuorokauden aikaan . Arabiankielellä munakas tunnetaan nimellä 'ag'a' (uja, ejje) ja Lähi-Idässä munakkaat ovat todella ruokaisia pitäen sisällään monenmoista höystettä.

Munakaspannuksi sähköliedelle sopii paksupohjainen paistinpannu. Omana munakaspannunani toimii ikävanha pieni mustaksi palanut alumiinipannu, jonka alkuperästä ei ole tietoa, mutta munakkaan valmistuksessa lyö leiviltä monet uudemmat ja kauniimmat pannut. Tämä pannu riittää kahden munan munakkaalle, joka on sopiva annos  yhdelle henkilölle.

Näin vihreään vuodenaikaan aloitan vihreällä munakkaalla.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

2 munaa

1 tuhti vihreä sipulinvarsi

pieni nippu lehtipersiljaa (sileälehtistä)

1 rkl vettä

suolaa

mustapippuria

3 rkl ruokaöljyä

 

Hienonna persilja ja vihreäsipuli ja sekoita kaikki aineet yhtenäiseksi seokseksi. Kuumenna öljy pannussa ja kaada munakasseos vähitellen haarukalla sekoittaen niin, ettei pannu pääse jäähtymään. Paista munakasta suurella liekillä kunnes alkaa hyytymään ja alenna hieman lämpöä. Tässä vaiheessa jauha  päälle pippuria suoraan pippurimyllystä (tai sirottele) ja käännä munakas. Paista vielä muutama minuutti ja tarjoa ennenkuin ehtii jäähtyä.

 

362296.jpg

 

Toinen munakasehdotukseni on sipulimunakas, joka on perheessämme erityisen suosittu.

Aineet:

2 munaa

1 suuri sipuli

1 rkl vettä

suolaa  

mustapippuria

3-4 rkl öljyä

 

Kuumenna öljy pannussa. Hienonna sipuli ja lisää pannuun ja kuullota kunnes alkaa ruskistua. Tällä välin sekoita kananmunaseos ja kaada pannuun vähitellen haarukalla sekoittaen kunnes alkaa hyytyä. Alenna lämpöä, sirottele pippuri ja käännä munakas. Jos munakas tuntuu käännettäessä hajoavan käsiin, käytä apuna lautasta. Paista vielä muutama minuutti ja tarjoa kuumana.

 

 362305.jpg

 

Kolmas munakas tulee libyalaiskeittiöstä ja tunnetaan nimellä 'Ag'a bilkamuun' eli jeeramunakas ja nimi sanookin kaiken. Tämä munakas on vähän raskas ja hieman oudon värinen, mutta varteenotettava vaihtoehto munakaslistaan.

Aineet:

2 munaa

1 rkl jeeraa

1 rkl vehnäjauhoja

1 rkl vettä

3 rkl öljyä

suolaa, pippuria

 

Kuumanna öljy pannussa. Sekoita kaikki aineet voimakkaasti yhtenäiseksi seokseksi ja kaada pannuun. Paista kuumalla liekillä varovasti haarukalla sekoittaen kunnes munakas alkaa hyytyä. Alenna lämpöä, käännä munakas ja paista vielä muutama minuutti. Tarjoa kuumana harisan ja tuoresalaatin kanssa.

 

362309.jpg

 

Viimeinen vaihtoehto tällä listalla on perunamunakas, jonka valmistus ei käykään kädenkäänteessä vaan vaatii hieman aikaa. Ensi kerran tutustuin tähän munakkaaseen nuorena tyttönä olessani 'beduiiniretkellä'  autiomaassa. Siellä se valmistettiin hiilivalkealla.

Aineet:

2 munaa

1 rkl vettä

1 peruna

1 sipuli

suolaa, pippuria

4-5 rkl öljyä

 

Kuori ja leikkaa peruna pikku pikku paloiksi. Kuumanna öljy pannussa ja lisää perunapalat ja paista kunnes alkavat ruskistua. Hienonna sipuli hyvin hienoksi  ja lisää pannuun. Jatka paistamista kunnes sekä perunat että sipuli saavat syvän ruskean värin. Sekoita muna-vesi-suolaseos ja lisää pannuun vähitellen haarukalla sekoittaen. Paista kunnes seos  alkaa hyytyä ja sirottele päälle mustapippuria. Käännä munakas ja paista vielä muutama minuutti keskinkertaisella tulella. Tarjoa tuoreen salaatin ja tahinin tai hummuksen kera.

 

362349.jpg