Simbusak (yks.sambusak) on yhteisnimi monille puolikuun muotoisille täytetyille piirakoille, jotka ovat suosittuja itäisen Lähi-Idän alueella, varsinkin Irakissa. Taikina on yleensä samantapaista kaikkialla, mutta täytteellä on eroa  ja valinnanvaraa löytyy makeasta suolaiseen ja aina polttavaan täytteeseen saakka. Erityisesti mieleeni on kikherne-täyte. Öljyssä keitettynä näistä piirakoista tulee rapeita ja erikoisen maukkaita. Ainoana haittana on, että tulee syötyä liikaa.

Aloitan tämän ohjeen täytteen valmistuksesta, sillä kik-herneiden keitto vie aikaa.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Täyte:

1½ lasia kik-herneitä (yönyli liotettuina)

2 sipulia

2-3 rkl öljyä

1 tl suolaa

2 rkl vehnäjauhoja

½ tl jeeraa

(½ tl kurkumaa)

½ tl baharat maustesekoitusta

1/4 tl chilijauhetta

-öljyä uppopaistoon

 

Keitä kik-herneitä pari tuntia tai kunnes ovat täysin pehmeitä. Painekattilassa riittää puolet ajasta.

Hienonna sipulit ja ruskista öljyssä kullanruskeiksi. Soseuta kik-herneet käsinuijalla tai sopivalla sekoittimella ja sekoita kaikki aineet yhtenäiseksi massaksi.

 

Taikina:

½ kg vehnäjauhoja

20 g hiivaa (tai 5 g kuivahiivaa)

1 tl sokeria

1  tl  (vajaa) suolaa

50 g sulatettua margariinia

n. 1½ lasia lämmintä vettä

-munanvalkuaista liimaksi

 

Sekoita hiiva ja sokeri 1/4  lasiin lämmintä vettä ja anna kohota 5-10 minuuttia. Kuivahiivan voi sekoittaa suoraan jauhoihin ja näin nopeuttaa työtä.

Kaada jauhot taikinakulhoon ja kaiva kuoppa keskelle. Kaada kuoppaan margariinisula, hiivaseos, suola ja lisää vettä niin paljon kuin jauhot imevät. Vaivaa käsin kunnes muodostuu pehmeä ja sileä taikina. Anna kohota puoli tuntia.

 

Kaaviloi taikina puolen sentin paksuideksi levyksi. Painele taikinalevyyn n.10 cm:n kokoisia renkaita sopivaa muottia apuna käyttäen. Levitä lusikallinen täytettä renkaan keskelle ja sivele hieman munanvalkuaista ympyrän reunoihin. Sulje puolikuuksi ja tiivistä sauma sormin painellen.  

Reitä leivonnaiset haarukalla ja anna kohota liinan alla n. 20 minuuttia.

 

Kuumenna öljy uppopaistoa varten. Paista sambuusat molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Poista öljystä ja anna levähtää talouspaperin päällä 10 minuuttia.

Tarjoa sellaisenaan.

 

270409.jpg