Tässä kaasuliedenomistajille nopea tapa valmistaa kevyitä pita-leipiä. Leipäsien esikypsytykseen tarvitaan 'tarttumaton', mielummin paksupohjainen paistinpannu. Itse käytän vanhaa, muusta käytöstä poistettua teflonpannua. Kaasulla kypsyttäminen vaatii ripeyttä ja tarkkalleen oikeaa ajoitusta, jonka oppii kokemuksen kautta.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Osan jauhoista voi kovata kokojyväjauhoilla, mutta ei kuitenkaan enempää kuin 1/4 määrästä, jottei taikinasta tule liian raskasta.

 

aineet:

<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />1 kg vehnäjauhoja

2 tl sokeria

2 tl suolaa

30 g hiivaa (tai 10g kuivahiivaa)

2½ lasia lämmintä vettä

 

Sekoita hiiva ja sokeri puoleen lasillista vettä ja jätä turpoamaan 5-10 minuuttia.

Sekoita jauhot ja suola ja lisää neste vähitellen käsin vaivaten. Vaivaa vielä 10 minuuttia kunnes muodostuu pehmeä ja sileä taikina. Anna kohota kulhossa kostean liinan alla n. 40 minuuttia.

Painele taikinasta liika ilma pois ja vaivaa pari minuuttia. Jaa 15-20 palaan ja pyöritä palat palloiksi. Kauli kukin pallo ohueksi n.15 sentin levyiseksi lehdeksi ja peitä leivinliinalla.

Kuumenna pannu, aseta siihen pita, sulje kansi ja paista keskinkertaisella lämmöllä 1-2 minuuttia kunnes pita alkaa 'kuplia'. Älä anna sen kuitenkaan nousta liikaa, sillä suuret kuplat palavat herkästi ja repeytyvät rikki leipäsen paisuessa. Käännä pita ympäri, 'lisää kaasua' ja kun pita alkaa kohota, siirrä se kaasuliekin päälle, jossa se paisuu muutamassa sekunnissa. Pita-leipästen paisuttaminen saattaa onnistua paistinpannussakin, mutta pannun on oltava hyvin kuuma, jotta pita kypsyy nopeasti eikä kuivetu.

Tasku-pitaleipäset kuivettuvat nopeasti, siksi ne on suljettava pussiin kohta jäähdyttyään ja laitettava pakkaseen. Kun ne sitten ottaa pakkasesta ja vähän sulattuaan lämmittää nopeasti kaasulla, ovat ne

kuin 'uusia'.

 

206788.jpg

 

 -tässä suunnilleen luonnollisen kokoisena