<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Pohjois-Afrikkalaiset kalaruuat ovat omiaan saamaan jopa vannoutuneet kalanvihaajat polvilleen. Hraimi (tai haraimi tai taag'in samak) on yksi niistä, suosittu erityisesti Tunisiassa ja Libyassa. Pähkinänkuoressa hraimi on paloiteltu merikala punaisessa, tulisissa kastikkeessa runsaan öljyn kera.
Useista kokeilemistani hraimi-ohjeista olen erityisesti mieltynyt tähän eräältä kalastajalta saamani reseptiin. Niinkuin jo mainitsinkin, aivan ensiksi hraimeen tarvitaan suurikokoinen (yli kilo), vähäruotoinen, tuore ja kokonainen kala. Tunisialaiset eivät tingi merikalasta, locus kärjessä, mutta hätätapauksessa käy altaassa kasvatettu karppikin. Pakastesei ei valitettavasti tähän käy.
Ja tässä ohje:
1 iso tai 2 suurehkoa kalaa
½ lasia ruokaöljyä
1 tl paprikajauhetta
hieman chiliä
1 rkl jauh. juustokuminaa(jeeraa)
2 reilua rkl tomaattisosetta (pureeta)
4-5 valkosipulin kynttä
sitruunan mehua (pari sitruunaa)
nippu tuoretta korianteria
suolaa
vettä
Puhdista kala ja leikkaa 4-<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />5 cm paksuisiksi siivuiksi (pää- ja pyrstöpalat tietenkin suuremmat).
Sekoita paprika ja chili puoleen lasilliseen öljyä ja jätä syrjään.
Kuumenna matalassa kattilassa hieman öljyä ja kierrätä siinä jeeraa kuitenkin varoen polttamasta sitä.
Lisää tomaattisose ja ruskista sitä muutama minuutti kunnes kypsän soseen tuoksu alkaa levitä ympäristöön.
Hienonna valkosipuli ja lisää joukkoon.
Lisää punainen öljy ja sekoita hyvin.
Lisää kalapalat pää mukaanlukien ja kääntele niitä seoksessa kunnes ovat kauttaaltaan punaisia. Libyalaiset lisäävät myös jauhettua kuminaa eli karawijjaa.
Lisää vettä niin, että viipaleet juuri ja juuri peittyvät ja kiehauta.
Lisää sitruunan mehu ja suola ja keitä pienellä lämmöllä kannen alla vajaa puoli tuntia.
Lisää korianterisilppu ja keitä vielä 5 minuuttia.
Tarjoa valkoisen leivän kera.
Lisukkeet eivät ole tarpeen.
Kommentit