Tänään oli taas yksi niistä päivistä, jolloin yhtäkkiä puolenpäivän aikaan muistuu mieleen, että tänäänkin pitäisi jotain syödä. Unohdin ottaa mitään sulamaan ja jääkaapinkaan sisältö ei paljon lohduttanut.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Mutta onneksi on shakshuuka, tuo Saharan aavikoiden asukkaiden keksintö, joka on koitunut pelastuksekseni jo monen monet kerrat. Niin maukas ja täyttävä se on ja niin yksinkertainen, että jopa omat lapseni osaavat sen valmistaa. Vaatimattomuutensa takia sitä usein halveksitaankin opiskelijoiden ja yksineläjien ruokana. Harvemmin itseään kunnioittava perheenemäntä tarjoaa perheelleen shakshuukaa aterian asemesta, vaikka mielestäni siinä on kaikki kunnon ateriaan tarvittavat ainekset.

Versioita on vähintään niin monta kuin shakshuukan laittajiakin.

Tässä tulee yksi:

 

Aineet:

puolikas punaista paprikaa

pala chiliä (kestokyvyn mukaan)

2-3 tomaattia (koon mukaan)

2-3 valkosipulin kynttä (mielen mukaan)

1 reilu rkl tomaattisosetta

1 tl paprikajauhetta

suolaa

mustapippuria

3-4 rkl ruokaöljyä (omantunnon mukaan)

vettä

3 kananmunaa

 

Leikkaa tomaatti, paprika ja chili pikkupaloiksi. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota siinä paprikat+chili muutama minuutti. Lisää murskattu valkosipuli ja tomaatit ja jatko kuullottamista keskinkertaisella lämmöllä 5 minuuttia. Lisää tomaattisose, paprika, suola ja tilkka vettä, sekoita ja keitä seosta muutama minuutti.  Riko kauniisti kuplivaan seokseen kananmunat yksitellen ja varovasti niin, että keltuaiset pysyvät ehjinä. Sirottele päälle suolaa ja pippuria. Kun valkuaiset alkavat mukavasti hyytyä sulje kansi ja pienennä lämpöä. Shakshuuka on valmis, kun munat ovat kauttaaltaan valkoiset, keltuaiset juuri ja juuri hyytyneet, mutta pehmeät. Keltuaisten ei saa antaa kovettua ja kuivettua.

Shakshuuka syödään suoraan pannulta vaalean leivän (ei pita) kera.  Jos on palanut pohjaan, aina parempi.

 

161022.jpg