<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tässä vielä yksi marokkolaistyylinen pata, joka sopii hyvin kuskuksen kanssa nautittavaksi.

Makeahko kurpitsa ja raikas minttu täydentävät mukavasti toisiaan ja oranssi-vihreä väri on ilo silmälle. Eri kurpitsalajeja netissä tarkastellessani menen vain enemmän sekaisin, mikä laji on mikä ja mikä sopii paremmin mihin. Tähän pataan kuitenkin käytän jättikurpitsaa, joka on ulkoa vaalea ja sisältä kirkkaan oranssinen. Kurpitsa hajoaa pitkään keitettäessä, joten se on parasta lisätä vasta valmistuksen loppuvaiheessa, jolloin ei kaivata enää suurempia sekoitteluja. Minttulajina käytän kosteissa olosuhteissa kasvanutta suurilehtistä, mietoa yrttiä, jota voi lisätä arkailematta persiljan tavoin.

933411.jpg

 

Broilerin suhteen reisipalat ovat  paras vaihtoehto, mutta paloiteltu pienehkö kokonainen broileri saattaa myös tulla kysymykseen. Kuivaa rintapalaa en kuitenkaan suosittele. Itse käytin reisipalojen "perkausjäännöksiä", jotka jäivät jäljelle kun erotin lihan grillausta varten. Parasta pilkota palat mahdollisimman pieniksi paloiksi kypsymisajan lyhentämiseksi.

Marokkolainen Ras el-hanuut maustesekoitus antaa padalle Pohjois-Afrikkalaisen aromin, muttei sen puuttuminen estä ruuan valmistamista.

 

Aineet:

4-5 broilerin reittä

2 sipulia

tulista paprikaa (chiliä) maun mukaan

3 valkosipulinkynttä

3-4 rkl ruokaöljyä

2-3 kypsää tomaattia

n. ½ kg oranssia kurpitsaa

 ½ tl kurkumaa

1 tl punaista paprikaa

1/4 tl inkivääriä

1/4 tl mustapippuria

(1 tl Ras el-hanuut maustesekoitusta)

½ tl sokeria

1 tl suolaa

1 rkl tomaattisosetta (ei välttämätön)

vettä

nippu tuoretta mietoa minttua

 

Paloittele broilerinreidet kahteen tai kolmeen osaan nivelien kohdalta lihaa pahemmin rikkomatta.

Kuumenna hieman öljyä pannussa ja ruskista siinä broileripalat molemmin puolin. Jätä palat pannuun kypsymään puoleksi tunniksi aina välillä käännellen.

 

Tällä välin valmista kastike:

Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä laajapohjaisessa kattilassa läpikuultavaksi. Jos käytät tuoretta chiliä, hienonna se ja lisää pataan. Kuivatut ja jauhetun voi lisätä myöhemmin. Itse käytin pieniä kuivattuja sudanilaisia paprikoita.

Hienonna valkosipuli, lisää pataan ja sekoita pari kolme minuuttia. Hienonna tomaatit, lisää pataan ja höyrytä viisi minuuttia keskinkertaisella tulella. Lisää mausteet, suola, sokeri ja tomaattisose ja sekoita toiset viisi minuuttia. Lisää ruskistetut broileripalat ja kypsytä 5-10 minuuttia aika ajoin sekoittaen. Lisää vettä niin, että palat juuri peittyvät ja kiehauta.

Paloittele kurpitsa suurehkoiksi paloiksi ja lisää pataan. Jos jättää kuoden poistamatta se hidastuttaa kurpitsoiden hajoamista ja sekaantumista pataan. Keitä pienellä tulella parikymmentä minuuttia. Viisi minuuttia ennen liedeltäottoa, lisää hienonnettu minttu.

Tarjoa kuskuksen tai mikseipä myös valkoisen riisin kera.

 

933406.jpg