Kun on puhe arabiruuista, enemmin tai myöhemmin keskustelu siirtyy hummukseen. Monilla kai on jo tuttuja kaupoissa myytävät valmiit hummus-salaatit lisukkeiden kanssa tai ilman. Jokapäiväiseen kotikäyttöön, voileivän täytteeksi ja sellaiseksi, ne varmasti riittävätkin, mutta jos haluaa kokea aidon hummus-nautinnon, on vierailtava hummusiassa . Nämä hummusravintolat ovat yleensä kullisseiltaan vaatimattomia, sellaisia joissa työläiset nauttivat aamuateriaansa. Asiakaskanta onkin yleensä hyvin miesvoittoista. Ensimmäiseksi pöytään tuodaan kasa lämpimiä pita-leipiä pikku salaattikulhojen, oliivien ja säilykevihannesren kera. Usein tarjotaan myös lämpimiä falafel-pyöryköitä .Itse hummusannosta saa joskus vähän odottaa, mutta eipä väliä, sillä onhan pöydässä naposteltavaa. Hummus tarjotaan lämpimänä hieman löysänä seoksena syvistä lautasista kullekin tilauksen mukaan: tahini, fuul tai musbaha*.  Ruokailuvälineiksi saa tavallisesti lusikan ja haarukan, mutta parhaiten syönti sujuu pitaleipien avulla. Juomana tarjotaan kannu mintunlehdillä maustettua kylmää vettä tai tilauksen mukaan. Hummus-annos on yleensä niin suuri ja täyttävä, etten ainakaan minä pysty sitä kokonaan syömään. Hyvän hummus-paikan tunnistaa muuten siitä, että se on aina aamupäivällä täpötäynnä ja joskus myös ulkona, hummusian lähistössä, näkyy aterijoitsijoita, jotka eivät halua luopua hummusannoksestaan, vaikka ei olisikaan istumapaikkoja.

 

 *Sana musbaha tulee arabiankielisestä sanasta sabaha=uida. Annos kootaan näin: Syvälle lautaselle kaadetaan kauhallinen pehmeitä kik-herneitä ja hieman keitinlientä. Päälle kaadetaan vedellä ohennettua tahinikastiketta, sitruunanmehua, murskattua valkosipulia, oliiviöljyä, hienonnettua chiliä ja persiljaa.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

258988.jpg

Mutta käyhän hummuksen valmistus toki kotioloissakin, eikä olekaan kovin monimutkaista, aikaavievää kylläkin. Hummuksen valmistus aloitetaan kik-herneiden hankkimisella. Parasta valita pieniä ja kellertäviä, mahdollisemman sileitä herneitä. Kik-herneet puhdistetaan huolellisesti pikkukivistä ja muista roskista, huuhdellaan ja liotetaan vähintään 12 tuntia ruokasooda vedessä.

Ja sitten itse ohjeeseen. Tämän reseptin mitat ovat noin-mittoja ja sopivaan määrään päästään vähitellen lisäämällä ja maistelemalla.

 

Aineet:

2 lasia kik-herneitä

1 tl ruokasoodaa

vettä

n. 2/3 lasia tahinia (100% seesamiuutetta)

n.½ lasia sitruunanmehua

2 valkosipulinkynttä

1 tl suolaa

 

Huuhtele liotetut kik-herneet ja keitä 1½-2 tuntia kunnes pehmenevät täysin. Kik-herneet ovat riittävän pehmeitä, kun ne litistyvät helposti peukalon ja etusormen välissä painettaessa. Nopeimmin keitto sujuu painekattilassa.

Survo pehmeät herneet kuumina puunuijalla tai survimella. Jätä pieni määrä kokonaisia kik-herneitä kattilaan koristelua varten. Siirrä survos yleiskoneeseen tai muuhun sekoittimeen, lisää vähän keitinlientä ja muut aineet vähitellen maistellen. Sekoita yhtenäiseksi ja sileäksi seokseksi.

Parhainta hummus on lämpimänä, kohta valmistuksen jälkeen, mutta säilyy jääkaapissakin muutaman päivän. Pidempää säilytystä varten on valmis hummus-salaatti parasta pakastaa, sillä kotitekoinen hummus pilaantuu nopeasti, varsinkin kesäaikaan.

 

Ehdotus koristeluun: oliiviöljyä, hienonnonettua persiljaa, paahdettuja pinjansiemeniä ja paahdettuja ja rouhettuja juustokuminan siemeniä.

 

258943.jpg

 

Tuorein hankintani : puinen hummus-survin.

358551.jpg

 

 

Lisäys toukokuu -07

629331.jpg

-tuoreita kik-hernepalkoja

Kasvi on kauttaaltaan happaman karvan peitossa ja siitä kai on peräisin arabian( ja heprean)kielinen  nimi: hamuud', hamutz.