Monet Lähi-Idän kävijät ovat varmasti laittaneet merkille oranssinväriset vihkon kokoiset paketit, joitaan myydään siellä toreilla ja maustekaupoissa.

 

201664.jpg

 

Nämä paketit sisältävät kokoonpakatun ohuen kuivatuista aprikooseista puristetun levyn, josta valmistetaan erilaisia 'jälkiruokia' ja juomia, esim. egyptiläinen Kamar el Din-juoma (kamaraddin).<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Tuote sisältää (selostuksen perusteella) aprikooseja, sokeria, glukoosia sekä oliiviöljyä  ja myyntiaikaa on kaksi vuotta, mutta kannattaa laittaa merkille, ettei ole viimeiset viikot menossa, sillä paketti on saattanut lojua kaupanhyllyllä kuukausikaupalla kesän kuumuudessa.

En tiedä onko vastaavaa tuotetta myynnissä Suomessa, mutta miksipä ei olisi. Ehkä sen voi korvata kuivatuilla aprikooseilla ja valmistaa kiisselin tavoin.

Muradijjaa on tapana tarjota erityisesti Ramadanin aikaan päiväpaaston päätteeksi. Ajankohtainen myös Jom Kippur-paastoajille.  Kesällä se on parhainta jääkaapissa jäähdytettynä, mutta talvella sitä voi tarjota myös lämpimänä.

½ kilon paketista tulee melko iso annos (lähes 3 litraa), joten ohjeen voi jakaa halutessa kahtia.

 

½ kg  aprikoosilevy

8 lasia vettä

n. ½ sokeria

1 lasi maissitärkkelystä + ½ lasi vettä

-koristeluun pistaasipähkinä- tai kookosrouhetta

 

Mittaa vesi isoon kattilaan ja liota siinä aprikoosilevyä pari tuntia kunnes levy pehmeää ja liukenee. Kuumenna seosta samalla voimakkaasti vatkaten niin, että kaikki paakut hajoavat ja siitä tulee sileää. Lisää sokeri vähitellen maistellen, ettei tule liian makeaa.

Sekoita maissitärkkelys veteen ja lisää kattilaan ohuena nauhana kaiken aikaa sekoittaen pohjia myöten. Keitä muutama minuutti kunnes sakenee. Jos tuntuu liian löysältä lisää vielä lusikallinen maissitärkkelystä veteen sekoitettuna ja kiehauta.

Kaada 'kiisseli'  jälkiruokakulhoihin tai laajaan matalaan tarjoiluastiaan ja sirottele päälle pistaasi- tai kookosrouhetta.

Tarjoa jäähdytettynä.

 

201662.jpg