Sitruunat puussa ovat mukavasti kellastuneet ja täyttyneet mehulla. Niitä tuleekin puristettua päivittäin salaatteihin, keittoihin ja monenmoisiin sörsseleihin. Sitruunajuomat ja limonadat kun eivät tähän aikaan vuodessa ole ajankohtaisia.

 

392673.jpg

 

Libanonilainen sitruunakeitto on hyvin kevyt ruoka talviseksi ateriaksi, niinpä tässä täydensinkin sitä kubba-pyöryköillä kurdi-keittiön tapaan. Kubbataikinaan käytin j'arish (g'irish) vehnää, joka on bulgurin tapaista hienoksi rikottua vehnää. Keittoon lisäsin myös lusikallisen sokeria happamuuden vastapainoksi, tämä keitto kun ei sisällä makeita vihanneksia kuten sipulia tai porkkanaa.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Keitto:

4 kesk. kok. perunaa

ja/tai 2-3 kesäkurpitsaa

3-4 sellerinvartta

3-4 vihreää sipulinvartta

4-5 mintun vartta

2 sitruunan mehu

1 rkl karkeaa suolaa

1 tl sokeria

4  valkosipulinkynttä

1 tl kurkumaa

½ tl mustapippuria

3-4 rkl oliiviöljyä

 

Mittaa suureen kattilaan pari litraa vettä ja laita tulelle.

Silppua sellerinvarret, vihreäsipuli sekä minttu ja ja laita kattilaan yhdessä suolan, sokerin ja kurkuman kanssa. Kuori ja lohkoa perunat (+kesäkurpitsat) ja lisää joukkoon. Keitä pienellä tulella 20 minuuttia.

Siivua valkosipulinkynnet ohuiksi siivuiksi, kuullota kevyesti oliviöljyssä ja lisää keittoon.  

Tällä välin valmista kubbat.

 

Taikina:

2 lasia j'arish-vehnää tai hienoa bulguria

1 lasi mannasuurimoita

½ tl suolaa

hivenen kurkumaa

vettä

 

Liota j'arish-rakeita 10 minuuttia ja huuhtele. Lisää mannasuurimot, suola sekä kurkuma ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Tarvittaessä lisää vähän vettä.

 

täyte:

250-300 g rasvaista jauhelihaa (lammas-nauta)

1 sipuli

nippu hienonnettua lehtipersiljaa tai sellerinlehtiä

½ tl kanelia

½ tl jeeraa

maustepippuria

1 tl suolaa

3 rkl öljyä

 

Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä kevyesti. Lisää puolet jauhelihasta ja ruskista kevyesti. Anna seoksen jäähtyä hetkisen. Lisää muut aineet ja sekoita yhtenäiseksi massaksi.

 

Täytä pieni vesikulho käsienkastelua varten.

Irrota kourallinen taikinaa, pyöritä palloksi ja muovaile kämmenten välissä litteäksi lehdeksi. Ota toisella kädellä (oikeakätiset oikealla) vähän täytettä ja kierrä se pyörykäksi. Aseta pyörykkä taikinalehdelle ja sulje taikinalehti kananmunan kokoiseksi kubba-palloksi. Heittele palloa kostutein käsin muutaman kerran kädestä toiseen niin, että muodostuu sileä kubba-pyörykkä. Laita kubbat kiehuvaan keittoon ja keitä puoli tuntia.  

Keiton loppupuolella lisää sitruunanmehu ja pippuri.

Koristeeksi hienonsin vähän tuoreita villifenkolin (shumar) lehtiä, jotka parhaillaan nousevat viimevuotisista kuivuneista tyvistä vehreinä kin tillinvarret. 

 

392684.jpg