Lukuisten kuskuskastikkeiden valikoimassa minulle mieluisin on tämä ns. klassinen kastike, jota usein kutsutaan myös *seitsemän kasviksen keitoksi*. Eri versioissa on kyllä hieman eroja kasvisten suhteen.Yleensä laitan sitä talvella ja keväällä, jolloin on saatavilla runsaasti hyvälaatuisia vihanneksia. Tähän aikaan vuodesta täällä Lähi-Idässä talvivihannekset kuten porkkanat, selleri ja kaali ovat kalliita ja mauttomia.

Kuskuskastikkeen ei tarvitse olla sakea ja siksipä sitä usein kutsutaankin keitoksi. Kuohkea kuskus imee itseensä liemen makuineen ja aromeineen ja pinnalle jäävät suuripalaiset värikkäät vihannekset, joita on ilo katsella ja nauttia kostean kuskuksen kera. Pidän tästä kastikkeesta eniten kasvisversiona ja lihan tai kanan tarjoan erikseen. Mutta mistään vihanneksesta ei tässä ohjeesssa voi tinkiä tai vaihtaa johonkin muuhun, vaan jokaisella on oma tärkeä tehtävänsä maukkaan kokonaisuuden luomisessa. Säilötty sitruuna on pakko ja jos ei löydy valmiina, pitää säilöä ja odottaa pari viikkoa kunnes ovat valmiita. Säilömisohje on yksinkertainen. Tuore sitruuna ei korvaa säilötyn omalaatuista aromia, joka on tämän kastikkeen ydin.  Kik-herneet sen sijaan voi jättää pois, jos ei muistanut laittaa edellisenä päivänä likoon eikä varastoista löydy  purkitettuja.  Myös marokkolaisille mieluisan mashija-mausteen (mace) voi jättää huoletta pois, jos ei löydy maustehyllyltä. Valkopippuria ei ohjeistani löydy usein, koska itäisen Lähi-Idän alueella sitä ei juuri käytetä, mutta marokkolaisista ruoka-ohjeista sen monesti löytää, lieneekö ranskalaista vaikutetta.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

2 sipulia

3 valk.sipulin kynttä

3-4 rkl ruokaöljyä

2 suurikok. porkkanaa

2 keskikok. kesäkurpitsaa

pala kaalia (n. neljännes)

pala oranssia kurpitsaa

2 lehtisellerin vartta lehtineen

½ säilöttyä sitruunaa

½ tl jeeraa

½ tl kurkumaa

1/4 tl inkivääriä

1/4 tl valkopippuria

1/4 tl mashijaa eli mace-maustetta (jos löytyy)

mustapippuria

1½ tl kanaliemijauhetta

n.2 lasia vettä

1 lasi keitettyjä kik-herneitä

suolaa

 

Jos käytät kuivia kik-herneitä, laita ne likoamaan edellisenä päivänä ruokasooda-veteen. Seuraavana päivänä huuhtele ne ja keitä 1½ tuntia melkein pehmeiksi.

Purkkiherneitä käytettäessä lisää ne keittoon 10 minuuttia ennen liedeltä poistoa.

 

Kuumenna öljy padassa ja lisää karkeasti pilkottu sipuli ja kuullota läpikuultavaksi. Hienonna valkosipuli ja lisää joukkoon. Kuori ja paloittele porkkanat ja kesäkurpitsat suuriksi paloiksi ja lisää pataan ja kuullota kaiken aikaa sekoittaen 5-10 minuuttia. Huuhtele säilötyt sitruunaneljännekset, leikkaa pois siemenosa ja lisää pataan yhdessä mausteiden kanssa.  Pilkkoa kaali suuriksi paloiksi, lisää joukkoon ja sekoita seosta viisi minuuttia. Lisää vesi sekä selleri ja oranssinen kurpitsa suurina paloina. Anna kiehahtaa, lisää esikeitetyt kik-herneet ja keitä 30-40 minuuttia. Lisää vettä, jos tarpeen.

Tarjoa kuumana lämpimän kuskuksen kera. 

 

Löytyipä kuvakin vanhoista varastoista. 

924273.jpg