Salvia (arab. maramijja, miramijje) on suosittu teeyrtti Välimeren maissa, etenkin Salvia fruticosa, joka kasvaa alueella luonnonvaraisena ja Salvia officinalis, jota kasvatetaan puutarhoissa. Salviateellä on rauhoittava vaikutus ja se on hyvä rohto vatsanpuruihin, sen olen monet kerrat testannut. Salviaa voi käyttää sekä tuoreena että kuivattuna. Itse käytän teen mausteeksi mielummin kuivattua ja muuhun käyttöön tuoretta salviaa. Näin tavella salvian lehdet käyvät harmaiksi ja vanhemmat niistä putoavat pois, mutta keväämmällä auringon taas alkaessa lämmittää, salvia alkaa kukkia ja uudet lehdet ja versot korvaavat pian talven menekit.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

369603.jpg 

 

Toinen Lähi-Idässä paljon käytetty teeyrtti on latinalaiselta nimeltään Micromeria fruticosa, jonka suomenkielistä vastiketta en ole onnistunut selvittämään ja englannin kielisestäkään nimestä en ole varma (white savory, thyme-leaved savory, little mint). Arabiankielellä tälle rakkaalle yrtille on kuitenkin monta nimeä:  ishbet as-shaj, zaatar shaj , naanat al-balat , dukat adas ja zufa. Hebreaksi kasvi tunnetaan nimellä 'zuta levana'.

Maultaan yrtti muistuttaa minttua, mutta on raikkaampi ja tuoksu ihanan virkistävä. Tätä teeyrttiä voi kasvattaa vaivatta puutarhassa ja ruukussakin, mutta kasvatetun yrtin aromi ei ole koskaan luonnossa kasvaneen veroinen. Talvisaikaan ja runsaasti kasteltuna Micromeria fruticosa muistuttaa paljon zaatar-yrttiä (majorana syriaca), mutta kuivana vuodenaikana sen lehdet kutistuvat ja väri muuttuu hyvin vaaleaksi. Tässä vaiheessa se on hyvin aromirikas ja  parasta kerättäväksi.

Teen valmistukseen neuvoisin käyttää kuivia varsia ja keittää niitä muutama minuutti. Micromeria-tee on virkistävää ja sopii hyvin vilustumisoireisiin.  

 

369609.jpg