Artisokat ilmestyvät markkinoille joulukuussa , niin nuput kuin varretkin. Kauden ensimmäiset artisokat yleensä keitän maistiaisiksi kokonaisina. Niitä sitten napostelemme porukassa kukin omaa nuppuaan suomu suomulta aina pehmeään ydinkuppiin asti, joka odottaa siellä kuin palkintona syöjän kärsivällisyydestä.

Varsinaisen artisokka-aterian valmistaminen vaatiikin sitten vähän enemmän vaivaa, varsinkin kun kyseessä on täytetyt artisokan sydämet. Tätä ateriaa varten artisokannuput on puhdistettava kaikista ulkoisista vihreistä lehdistä ja sisäosan valkoisista karvoista. Tämä on aikaavievää puuhaa ja tuntuu jotenkin tuhlaukselta, koska koko suuresta nupusta kelpuutetaan syötäväksi vain pieni ydinkuppi.

Sopii hyvin myös juhlalliselle aterialle.

 

316380.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

8-10 suurikokoista artisokan nuppua

sitruunanmehua,suolaa

 

täyte:

500 g jauhelihaa (nauta-lammasta tai nautaa)

1 sipuli

1 peruna

1 kananmuna

1 tl suolaa

1 tl baharat maustesekoitusta tai vastaavaa

½ tl mustapippuria

3-4 rkl hienonnettua lehtipersiljaa

 

-vehnäjauho + kananmuna leivitykseen

-öljyä syväpaistoon

 

keittoliemi:

3 lasia vettä

pala oranssia kurpitsaa tai 2 porkkanaa

2 silputtua sellerinvartta lehtineen

1½ tl kanaliemijauhetta tai 1 tl suolaa

½ tl hawaig' maustesekoitusta tai currya

2 rkl ruokaöljyä

mustapippuria

 

Poista artisokkien 'ulkosuomut' terävän veitsen ja sormien avulla. Poista myös sydänkupin karvat ja raaputa kuppi puhtaaksi. Laita puhdistetut sydämet odottamaan vesikulhoon, johon on sekoitettu sitruunanmehua ja suolaa. Tämä estää artisokkien mustumisen.

Valmista täyte.  Raasta sipuli ja peruna hienoksi raasteeksi ja purista pois liika neste. Sekoita kaikki aineet yhtenäiseki seokseksi.

Valmista keitto. Kiehauta laajapohjaisessa kattilassa vesi, öljy + mausteet. Lisää kuorittu ja paloiteltu kurpitsa tai porkkanat ja sellerinvarret. Keitä 20 minuuttia.

Täytä artisokan sydämet täytteellä ja muotoile pyöreäksi kukkuraksi. Leivitä kauttaaltaan vehnäjauhoilla ja kasta kananmunaseokseen.

Kuumenna kattilassa öljyä puoli-uppopaistoa varten. Paista täytetyt artisokat molemmin puolin kullanruskeiksi ja siirrä keittokattilaan täytepuoli ylöspäin. Jos tarpeen, lisää  vettä niin, että sydänosa peittyy. Tarkoitus ei ole kuitenkaan tehdä keittoa vaan suurin osa nesteestä haihtuu keiton aikana. Keitä n. 45 minuuttia kunnes artisokat pehmenevät. Tarjoa lämpimänä sellaisenaan tai riisin kera.   

 

316379.jpg