...oli tyttäreni kommentti, kun otin kakkuvuokaa uunista. Eikä auttanut, vaikka selitin, että tällä kertaa kysymyksessä oli kyllä hilba, sillä olin käyttänyt valmistukseen sarviapilan siemeniä, jotka antavat kakulle omaleimaisen arominsa. Tyttäreni inhoaa mannasuurimokakkuja kutsuttiinpa niitä sitten millä nimellä tahansa. Mannasuurimokakut kuuluvat kuitenkin niihin harvoihin kakkuihin, joita nykyään valmistan, koska ne ovat niin helppoja leipoa ja onnistuvat lähes aina. Runsas sokeriliemi taas takaa, ettei kakusta tule kuivaa ja peittää hilben karvauden.

Vuoaksi sopii matala (26 cm) vuoka.

 

aineet:

2 lasi mannasuurimoita

1 lasi vehnäjauhoja

2/3 lasia sokeria

½ lasia hilben keitinlientä (jäähtynyttä)

3 kananmunaa

vajaa lasi ruokaöljyä

2 tl leivinjauhetta

2 rkl keitettyjä sarviapilan siemeniä

- n. 20 kuorittua mantelia*

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

siirappi:

3 lasia vettä

4 rkl sarviapilansiemeniä

1½ lasia sokeria

1 tl sitruunanmehua

 

*Laita mantelit hetkeksi kiehuvaan veteen ja kuoret irtoavat kuin itsestään

 

Aloita kakku siirapin valmistuksella. Liota sarviapilansiemeniä kylmässä vedessä 20 minuuttia ja huuhtele. Tämän tarkoitus on poistaa liika karvaus.

Mittaa vesi kattilaan ja keitä siemeniä n.15 minuuttia. Siivilöi pois siemenet ja erota ½ lasia lientä kakkutaikinaa varten. Lisää sokeri ja sitruunanmehu ja keitä 15-20 minuuttia.

 

Sekoita keskenään kaikki kuiva-aineet ja lisää vähitellen öljy, kananmunat, neste + 2 rkl hilben siemeniä. Sekoita yhtenäiseksi ja sileäksi seokseksi, kaada voideltuun vuokaan ja koristele kuorituilla manteleilla. Paista 180 asteessa n. 40 minuuttia.

Kun kakku on valmis ja vielä kuuma, kaada päälle sokeriliemi. Anna jäähtyä ennen tarjousta ja säilytä jääkaapissa.

 

629312.jpg