Täytetyt vihannekset ja juurekset ovat tärkeä osa Lähi-Idän ruokakulttuuria. Tuskin löytyy vihannesta, jota ei pysty täyttämään, porkkanasta kurkkuun asti. "Täytetyt" saavat aina oman osastonsa alueen keittokirjoissa ja ruokalistoissa.

Useimmiten täyte on jauheliha-riisisekoitusta, mutta vaihtoehtojakin löytyy. Yleensä samaan pataan täytetään vähintään kahta eri vihanneslajia, jotka tarjotaan alkupalana tai lisukkeena juhlavilla aterioilla ja pääruokana arkisilla aterioilla.  

Tällä kertaa laitan täytettyjen kesäkurpitsojen (kuusa mahshi) ja tomaattien (bandora mahshijje) ohjeen. Punaiset ja pyöreät tomaatit ja vihreät pitkulaiset kesäkurpitsat täydentävät toisiaan mukavasti niin makunsa kuin ulkonäkönsä puolesta.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

5 suurta, pyöreää , kypsää, kovaa tomaattia

6-7 pientä (alle 10cm) kesäkurpitsaa

 

<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />300 kg jauhelihaa (nauta/lammas)

2/3 lasia pyöreää riisiä

1 raastettu sipuli

hienonnettua persiljaa

1 tl suolaa

½ tl kanelia

½ tl mustapippuria

1 tl baharaat –sekoitusta tai vastaavaa

3 rkl ruokaöljyä (tai oliiviöljyä)

 

Leikkaa tomaateista 'kannat' ja tyhjennä ne sisälmyksistä (säilytä). Koverra kesäkurpitsat ontoiksi ja säilytä sisälmys.

Huuhdo riisi ja laita kulhoon. Kaada päälle kiehuvaa vettä + suolaa ja liota 20 -30minuttia.

Sekoita kaikki täyteaineet ja lisää joukkoon kourallinen kesäkurpitsan sisälmyksiä, josta on puristettu pois liiat mehut.

Täytä vihannekset ja järjestele uunivuokaan.

 

Liemi:

2-3 murskattua valkosipulinkynttä  

2 rkl (reilua) tomaattisosetta

tomaatien sisälmykset (edeltä)

1/4 lasia oliiviöljyä

1 tl paprikajauhetta

suolaa pippuria

2 lasia vettä

 

Sekoita aineet kattilassa ja kiehauta. Kaada vuokaan täytettyjen vihannesten päälle ja kypsennä uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia. Loppusilauksen voi taas tehdä muutamassa minuutissa kuuman grillin alla.

Tarjoa lämpimänä.

 

218303.jpg