<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kukapa Pohjois-Afrikkalaisen ruuan ystävä ei vielä tuntisi taag'inia (tai tagine), siis tuota 'suippolakkista' saviastiaa, jossa valmistetaan marokkolaisia pataruokia. Itsekin niitä usein katselen ihaillen kirpputoreilla liikkuessani, mutta astian epäkäytännöllisyyden vuoksi, en ole vielä malttanut ostaa. Eniten silmät kiintyvät kauniin koristeellisiin lasitettuihin taag'in-patoihin, jotka kuitenkin kelpaavat enimmäkseen vain tarjoiluastioiksi. Erään asiantuntijan neuvojen mukaan keittoastiaksi sopii parhaiten yksinkertainen lasittamaton taag'in-pata, jonka voi asettaa vaikka kaasu-liekille tai erityisen marokkolaisen taag'in-keittimen päälle.   Tavalliseen leivinuuniin tätä 'suippolakkista' savipataa on hakala sovittaa, jos nyt ei ole kyseessä aivan mini-kokoinen astia. Marokossa taag'in-padan voi kiikuttaa yleiseen uuniin eli frenaan (furn=uuni), jonne sopii suuremmatkin padat.

Mutta vaikkei omaisikaan aitoa taag'inia , ei se estä maukkaan pataruuan valmistusta. Sen voi valmistaa tavallisessa padassa joko liedellä tai uunissa. Ja valikoimaa reseptiin löytyy. Tässä yksi:

 

Aineet:

1 kesk.kok. paloiteltu broileri tai 8 koipea

marinadi:

 ½ lasia oliiviöljyä

nippu sileälehtistä persiljaa ja/tai korianteria

3-4 murskattua valkosipulin kynttä

1 sipuli

1 chili ilman siemeniä

1 tl karkeaa suolaa

1 tl makeaa paprikajauhetta

1 tl jeeraa

1 tl jauh. korianterin siemeniä

½ tl kurkumaa

1 tl  hunajaa

(tilkka vettä)

 

Hienonna yrtit, chili ja sipuli ja sekoita kaikki aineet  yhtenäiseksi seokseksi. Jos marinadi on liian paksua, lisää tilkka vettä. Kierrätä broilerinpaloja marinadissa ja jätä imeytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

 

Muut aineet:

2-3 isoa perunaa

1 bataatti

1 iso porkkana

½ säilöttyä sitruunaa

8-10 kuivattua taatelia ilman kiveä

(hieman kuivattua minttua)

vettä

suolaa,pippuria

hieman ruokaöljyä

 

Poista broileripalat marinadista ja ruskista padassa vähässä öljyssä vaaleanruskeiksi. Lisää jäljellejäänyt marinadi ja jatka kuullottamista. Huuhtele säilötty sitruuna liiasta suolasta ja leikkaa pois siemenosa. Lisää pataan ja sekoita 5 minuuttia.

Kuori ja paloittele perunat, bataatti + porkkana ja lisää pataan. Lisää vettä niin, että seos juuri ja juuri peittyy ja keitä pari tuntia joko liedellä pienellä liekillä tai uunissa matalassa lämmössä (~160 C).

Keiton loppuvaiheessa lisää taatelit ja hieman kuivattua minttua sekä suolaa ja pippuria, jos tarpeen.

Tarjoa kuskuksen kera.  

 

1047164.jpg