Se saapuu joka vuosi ja se on varma kevään merkki: jättimäinen hiekkapilvi, joka tulee Saharasta ja samentaa ilman ja auringon päiväksi pariksi. Tänä vuonna se tuli tavallista aikaisemmin ja toi mukanaan keväisen suloisen lämmön, jota on jo ehtinyt kaivata. Yleensä sen perässä seuraa sade, joka huuhtoo alas kaiken pölyn ja hiekan ja saa autonomistajat ja ikkunanpesijät kiukkuamaan. Ja se tulee vielä uudestaan, useammankin kerran ennenkuin kesä lopulta koittaa.

532159.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 -iltapäivän aurinko pölypilven takana

 

Minua kevät ilahduttaa ja laitoin sen kunniaksi tunisialaisen papupadan, joka pitää sisällään kaiken ja vähän lisääkin. Sopan voi laittaa ilman lihaa, mutta pala luista lampaanniskaa antaa makua moninverroin.

Tässä ohje:

 

½ lasia kik-herneitä

½ lasia vaaleita kidney papuja

1/3 lasia ruskeita kidney papuja

½ lasia halkaistuja herneitä

½ lasia ruskeita linssejä

(pala oranssia kurpitsaa tai 1 porkkana)

2 hienonnettua sipulia

½ valkosipulia!

½ lasia oliiviöljyä

2-3 tinjaminvartta

1 tl harisaa tai ½ tl chilijauhetta

1 tl makeaa paprikajauhetta

1 tl jeeraa

½ tl jauhettua kuminaa (karawija)

½ tl jauhettua inkivääriä

1 rkl tomaattisosetta

1 tl sokeria

1½-2 tl suolaa

1 sitruunan mehu

2½-3 litraa vettä

(pala ,n.200g, luista lihaa)

 

Liota yönyli kik-herneet ja pavut (erikseen) ja herneet + linssit tunnin verran. Huuhtele ja valuta. Mittaa suureen pataan 2½-3 litraa vettä, lisää kik-herneet ja keitä puoli tuntia. Lisää pavut ja keitä toiset puoli tuntia. Ruskista lihapala pannussa vähässä öljyssä ja siirrä pataan. Lisää herneet ja linssit, keitä vielä puoli tuntia ja lisää suola+sokeri.

Kuumenna pannussa loppu öljy, lisää hienonnettu sipuli ja kuullota 5 minuuttia. Lisää hienonnettu valkosipuli ja mausteet sekä tomaattisose ja sekoita seosta muutama minuutti.  Kaada seos pataan, lisää paloiteltu kurpitsa tai porkkana ja keitä 30-40 minuuttia. Keiton loppuvaiheessa lisää sitruunanmehu. Tarjoa kuumana vaalean leivän kanssa.

 

413043.jpg