Harisa on taas niitä Pohjois-Afrikkalaisia sörsseleitä, jotka ovat vallanneet maailman. Tunnetuin on kai tunisialainen harisa, vaikka myös libyalainen ja marokkolainen versio löytyy. Pelkistettynä harisa on hyvin yksinkertainen tulisista paprikoista ja valkosipulista valmistettu sose öljylisällä. Mausteet ja muut lisät antavat sitten harisalle kuin harisalle omaleimaista vivahdetta. Itse laitoin harissaani kokonaisen vihreän vähämehuisen sitruunan, joita parhaillaan on puu täynnä. Se antaa sörsseliin raikkautta ja sitruunaista aromia.

1012463.jpg

 

 Paprikoja ja chilejä voi käyttää kaiken kokoisia ja muotoisia, makeita ja tulisia sietokyvyn mukaan. Oma tulenkestävyyteni on varsin kohtalainen ja laitan tulisia alle puolet määrästä.

Netissä tulee vastaan usein tuoreista chileistä valmistettavan harisan reseptejä, mutta mielestäni kuivatuista tulee parempaa.

Koska käytän harisaa paljon ruuanlaitossa, en lisää siihen mausteita ja öljynä käytän maissiöljyä voimakkaan oliiviöljyn sijasta.

Ja sitten vain puuhaan. Herkkäihoiset, joihin myös itse kuuluun, vetäkööt kumihanskat käsiinsä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

1/4 kg kuivattuja punaisia paprikoita (sekä tulisia että makeita)

4-5 suurehkoa valkosipulinkynttä

1 pieni tuore sitruuna (ei välttämätön)

1 tl karkeaa suolaa

(1 tl jauh. jeeraa tai jauh. kuminaa)

1/4- 1/3 lasia oliiviöljyä tai muuta ruokaöljyä

 

'Avaa' paprikat ja puhdista siemenistä ja huonoista osista. Liota pari kolme tuntia hanavedessä ja valuta kuiviksi.

Kuori ja paloittele sitruuna sekä valkosipulin kynnet. Jauha lihamyllyssä ensin pelkät paprikat ja toisella kertaa paprikasose valkosipulin, sitruunapalojen sekä suolan kanssa.

Sekoita joukkoon öljy ja mahdolliset mausteet.

Säilytä jääkaapissa lasipurkissa. Voit lisätä vielä vähän öljyä päällimmäiseksi.

 

 1012457.jpg