Sana 'matbuch' merkitsee 'keitetty' ja sitä käytetään yleensä kasvissoseista ja sörsseleistä, joita keitetään pitkään. Tämän sörsselin koko nimi kuuluisi 'salatat banduura matbucha' eli 'keitetty tomaattisalaatti', mutta jostakin syystä marokon juutalaiset ovat lyhentäneet sen 'matbuhhaksi'. Salaatissa on kuitenkin kaikkea, mitä kunnon marokkolaiselta ruualta vaaditaan: tulisuutta, väriä ja paljon öljyä. Sitä voi tarjota lisukkeena aterian yhteydessä, voileivän täytteenä tai vaikka shakshuukan tai pizzan pohjakastikkeena.

 

306798.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

10 tomaattia

3 punaista paprikaa

2-3 tuoretta chiliä

1/4 lasia ruokaöljyä

1 rkl paprikajauhetta

4-5 hienonnettua valkosipulinkynttä

½ tl sokeria

 suolaa

 

Sekoita paprikajauhe öljyyn ja jätä sivuun odottamaan.

Paahda paprikat ja chilit kauttaaltaan kaasuliekissä tai grillissä, sulje muovipussiin 10 minuutiksi ja kuori. Poista siemenet ja kaikki valkoiset osat ja paloittele 5-6 osaan. Jos ei ole käytettävissä kaasua tai grilliä, paprikat voi ensin puhdistaa ja paloitella ja kuullottaa sitten öljyssä.

Kuori tomaatit viiltämällä ruksi lakeen ja keittämällä niitä kiehuvassa vedessä pari minuuttia. Kuoret irtoavat kuin itsestään. Paloittele tomaatit ja laita kattilaan yhdessä paprikoiden+chilien kanssa. Lisää sokeri ja keitä kunnes suurin osa nesteestä haihtuu (30-40 min). Matbuchaa keitetään kuin hilloa: pienellä tulella ilman kantta. Lisää valkosipuli ja punainen öljy ja suolaa maun mukaan ja jatka keittämistä 15-20 minuuttia. Säilytä valmis matbucha jääkaapissa suljetussa astiassa. Sose ei kuitenkaan säily viikkokaipalla kuten esim. harisa.

 

304760.jpg