Tutuistuin tähän leipään vuosia sitten, kun sain maistaa erään marokkalaismummun tekeleitä. Leipä oli tummahko, melko paksu, sisältä ontto, päältä koristeltu ja voimakkaasti aniksen tuoksuinen.

Ohje tuntui kuitenkin melko monimutkaiselta yönyli kohotuksineen ja frenassa (furn, farna)  paistamisineen. Niinpä en sitä viitsinyt kokeilla.

Myöhemmin olen kuitenkin löytänyt samalle leivälle yksinkertaisempia ja kotileivontaan sopivia reseptejä. Leivistä tulee vähän matalampia, mutta aniksen tuoksu on sama.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

3 lasia vaaleata vehnäjauhoa

                              1 lasi kokojyvä vehnäjauhoa

½ lasia hienoja maissisuurimoita/jauhoja (ei tärkkelystä!)

1 lasi vettä

½ lasia maitoa

1 rkl kuivahiivaa

            1 tl hunajaa

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl karkeasti jauhettua aniksen tai fenkolin siemeniä

1 tl suolaa

 

-voita voiteluun

 

Kiehauta vesi+maito, sekoita joukkoon hunaja ja anna jäähtyä.

Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja 3 rkl maissisuurimoita. Lisää neste vähitellen käsin vaivaten. Jos taikina tarttuu käsiin, lisää jauhoja.

Lisää öljy, suola ja jauhettu anis ja vaivaa leivinalustalla vielä 10 minuuttia. Anna kohota n.40 minuuttia.

Vaivaa taikinaa pari minuuttia ja  jaa 3 palaan ja pyöritä ne palloiksi. Levitä maissijauhoja leivinalustalle ja taputa siinä pallot  2-3 cm:n paksuisiksi leipäsiksi. Aseta leipäset voidellulle uunipellille ja koristele ne haarukalle pistellen kukin mielikuvituksensa mukaan. Parasta pistellä toistamiseen, jotta kuviot säilyisivät uunista poistamiseen asti. Anna leipästen kohota liinan alla 45 minuuttia.

Paista 200 asteessa 20 minuuttia, jonka jälkeen voitele leivät reilusti voinokareella ja laita pariksi minuutiksi uunigrillin alle, jos sellainen uunissa on. Olen havainnut tämän uunin yläosaan kiinnitetyn paljaan lämpövastuksen hyvin käyttökelpoiseksi leipästen ja muiden leivonnaisten paistamisessa. Se antaa leiville nopeasti kauniin värin ja rapean pinnan.

Ja vielä ennen uunista poistoa, voitele leipäset nopeasti vedellä ja anna kuivahtaa hetkisen uunissa. Tämä pehmentää pinnan. 

Leipä on parasta hieman jäähdyttyään. Ravistele irtonaiset maissisuurimot pois ennen tarjoamista.

 

208611.jpg