Arabiankielinen sana 'siinijja' merkitsee 'tarjotin' ja sitä käytetään puhuttaessa uunivuoassa tai vastaavassa avoimessa astiassa kypsennettävistä ruuista. Kysymyksessä voi olla niin pääruuat kuin makeat jälkiruuatkin.

'Kubbe sinijja' on siis vuuassa valmistettu kubbe/kubba/kibbe. Se on paljon nopeampi ja helpompi valmistaa kuin yksitellen pyöritettävät kubbepallot. Resepti on kai peräisin libanonilaisesta keittiöstä, mutta se tunnetaan vähän erilaisin versioin monessa Lähi-Idän maassa. Bulgur-kuoreen ei välttämättä tarvitse lisätä lihaa, mutta se antaa makua ja pehmentää koostumusta.

aineet:

½ kg hienoa bulguria

2½ lasia vettä

suolaa

1 rkl paprikajauhetta

1 tl jauhettua makeaa marjoramaa (mardakush/marzang'ush) tai raastettua appelsiinin kuorta

1 raastettu sipuli

(½ punaista paprikaa pikku pikku paloina)

200 g naudan/lampaan/kanan jauhelihaa

täyte:

2 rkl ruokaöljyä

1 suuri raastettu sipuli

½ kg jauhelihaa

1 tl suolaa

½ tl jeeraa

½ tl kanelia

maustepippuria

(½ tl baharat sekoitusta)

3 rkl paahdettuja pinjan (männyn) siemeniä

n.½ lasia oliiviöljyä

Liota bulguria vedessä puolisen tuntia kunnes kaikki vesi imeytyy.

Lisää muut aineet lihaa lukuunottamatta ja vaivaa 10 minuuttia yhtenäiseksi seokseksi.

Sekoita joukkoon jauheliha ja lisää vettä jos tarpeen niin, että massasta tulee pehmää ja helposti käsiteltävää.

Hienonna sipuli ja kuullota pannussa. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää mausteet ja oliiviöljy, kierrätä pannussa 10 minuuttia ja lisää snoobarit eli pinjansiemenet.

Tasoita puolet bulgurseoksesta voidellun uunivuoan pohjalle. Levitä päälle jauhelihaseos ja päällimmäiseksi tasoita loput bulgurseoksesta. Paista uunissa 180-200 asteessa puoli tuntia kunnes kubbe saa kauniin ruskean pinnan.

243084.jpg

Leikkaa valmis kubbe 4x4 cm:n paloiksi ja tarjoa lämpimänä tuoreen salaatin kera.

Valmista kubbea uudelleen lämmitettäessä on parasta kastella se kauttaaltaan  tomaattikastikkeella (lasi vettä+1 rkl tomaattisosetta), jottei kubbesta tulisi kuivaa. Kubbe-paloja voi lämmittää myös liedellä kattilassa lisäämällä haluttu määrä paloja maustettuun tomaattiliemeen ja keittämällä 10-15 minuuttia.

Vastaavassa turkkilaisessa versiossa, jolla on oma nimensä, sekoitetaan liha ja bulgur 'kubbe nijjen' (raaka kubbe) tapaan ja tasoitetaan vuokaan. Tomaattiliemi kaadetaan vuokaan jo ennen uuninlaittoa ja 'kubbe' koristellaan vielä paprika- ja tomaattipaloin niin, ettei tule kuivaa.