Ja taas on ruokavarastot päässeet ehtymään ja pakastelokerosta löytyy vain neljänneskilo jauhelihaa. Vihannesten kanssakaan ei ole hurraammista, mutta löytyy sentään muutama pehmeä tomaatti ja jokunen sellerinvarsi, ja tietenkin sipuleita ja valkosipuleita. Ja niistä olisi nyt loihdittava ateria. Mutta onneksi on kubbe.

Jälleen kerran olen suuren kiitoksen velkaa sille nerolle, joka keksi kubben ja ratkaisi näin aina toistuvan pulmani.

Kubbea pidetään yleensä irakilaisena ruokalajina, mutta se on hyvin suosittu koko Levantin alueella, jossa sitä kutsutaan kibbeksi. Öljyssä paistetut sukkulamaiset kuivat  bulgurkibbet ovat kai monille tuttuja Lähi-Idän meze-pöydistä, mutta jokapäiväisille aterioille keitetyt kubbet ovat monin verroin käytännöllisempiä.

Tämä ohje on yksinkertainen ja pelkistetty eikä edes mausteiden kanssa tarvitse riehua, mutta kubbepyöryköiden kieputtaminen vaatii silti aikaa ja kärsivällisyyttä.

Aloitetaan keiton valmistuksella.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

3-4 valkosipulinkynttä

3-4 rkl ruokaöljyä (mielummin oliiviöljyä)

3 kypsää tomaatttia tai vastaava määrä murskaa

 n. 100 g tomaattisosetta

1 tl sokeria

1 tl suolaa tai 1½ tl kanaliemijauhetta

½ tl kurkumaa (jos mielii)

½ tl chilijauhetta

3-4 lehtisellerin vartta

vettä

 

Hienonna valkosipuli ja kuullota kevyesti öljyssä suuressa kattilassa. Lisää silputut tomaatit tai murska ja sekoita muutama minuutti. Lisää mausteet sekä tomaattisose ja jatka sekoittamista pari minuuttia. Lisää vettä 2/3 kattilan tilavuudesta ja kiehauta. Erota sellerinvarsista vain lehdet, hienonna ja lisää kattilaan. Varsiosan voi käyttää vaikkapa vihannessalaattiin. Lisää suola + sokeri ja jätä kiehumaan hiljalleen pienellä liekillä.

 

Siirry kubben valmistukseen.

 

Ensin täyte:

250 g jauhelihaa

1 hienonn. sipuli

hienonn. lehtipersiljaa

1 tl suolaa

1½ tl pyörykkämaustesekoitusta (baharat, ras el-hanuut, garam masala tms.)

1 munankeltuainen

 

Sekoita kaikki aineet yhtenäiseksi seokseksi ja jätä maustumaan. Tällä välin valmista taikina (n.20 kubbepyörykkää):

 

2 lasia mannasuurimoita

½ lasia vehnäjauhoja

½ tl suolaa

1 rkl öljyä

1+ lasia vettä

 

Sekoita kuivat aineet keskenään huolellisesti. Tiputa joukkoon lusikallinen öljyä ja hiero käsin tasaisesti suurimoihin. Öljylisä ei ole välttämätön, mutta se pehmentää hieman kubben rakennetta. Lisää vettä arkailematta ja vaivaa käsin pehmeäksi taikinaksi.

 

Varaa pieni vesikulho käsien kostuttamista varten.

Jaa taikina pariinkymmeneen palaan ja pyöritä palat kämmenten välissä pikku palloiksi. Muovaa taikinapallosta kostutetuin käsin siro kuppi ja täytä kuppi lihatäytteellä. Sulje huolellisesti pyöreäksi kubbeksi ja heittele kubbepalloa muutaman kerran kädestä toiseen, jotta saisi sileän ja tasaisen pinnan.  Laita valmiit kubbet sivuun odottamaan kunnes puolet taikinapalloista on käytetty. Lisää kubbet yksitellen keittokattilaan. On tärkeää, että keitto on kiehuvaa kaiken aikaa kubbeja lisättäessä, jotteivat pyörykät hajoa. Jätä kubbet kiehumaan ja tällä välin valmista loput pyörykät.

Sekoita varovasti kubbekeittoa ja irrota pohjaan tarttuneet pyörykät. Tässä vaiheessa lisää myös vettä tarpeen mukaan ja anna kiehahtaa. Lisää loput kubbet ja keitä pienellä tulella n. 40 minuuttia aina välillä varovasti sekoittaen.

Kubbet ovat aina parempia ja pehmeämpiä uudelleen lämmitettäessä, joten jos mahdollista anna keiton jäähtyä ja keitä uudelleen ennen tarjoamista varttitunnin ajan ja lisää nestettä jos tapeen. Tarjoa tuoreen sitruunamehun kanssa.

 

1132457.jpg