<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Knaafe kuuluu arabikeittiön makeitten herkkujen lippulaivoihin, eikä suotta. Rapea kadaijif-taikina, pehmeä hieman hapan juusto, makea sokeriliemi ja kaiken koristeena vihreä pistaasipähkinärouhe luovat yhdessä vastustamattoman  makuelämyksen.             

Knaafen valmistus kotioloissa ei ole vaikeaa, jos vain on käsillä tarvittavat aineet. Hiuksenhienot kadaijef (kadaif, kadayif, kataifi)-nuudelit, jotka varmasti ovat tuttuja baklawan ystäville, ovat knaafen perusaines. Niitä ei aivan joka kioskissa myydä, mutta voi kysellä etno-kaupoista ja kreikkalaisia ja turkkilaisia tuotteita myyvistä liikkeistä. Löytyy yleensä pakasteesta tai kylmäkaapista. Nykyään ne alkavat olla jo melkolailla suosittuja ja niitä käytetään muissakin kuin makeissa leivonnaisissa.

 

Tässä ohjeessa kuitenkin löysin vaihtoehdon kadaijef-hiuksille, nimittäin nauhoiksi leikatun filotaikinan, jota ei pitäisi olla vaikea hankkia.

Annos on melko pieni ja tarkoitettu 20-25 cm:n pannuun sopivaksi. Pientä pannua näes on helpompi käännellä. Suuremmalle porukalle pitää tehdä useampi satsi, vaikka eipä näin makeaa herkkua pysty mielin määrin syömään.

Vuohen- tai lampaanjuusto olisi parhain juustovaihtoehto, mutta itse käytin halvempaa lehmänmaidosta valmistettua tuotetta. Tärkeintä, että juusto on suolatonta, sopivan kiinteää tuorejuustoa.

Myös pistaasipähkinöistä jouduin tällä kertaa tinkimään, koska niitä ei löytynyt komerosta enkä viitsinyt lähteä ostamaankaan. Sen sijaan murskasin pekanpähkinöitä, joita on vielä varastossa viime vuotista satoa ja parhaillaan uudet pähkinät puussa avautuvat poimittaviksi

Arabimarkkinoilla näkee usein myytävän kirkkaanoranssia tai punaista knaafea. Värin saa sekoittamalla pannuun voisulaan vähän punaista elintarvikeväriä. Mielestäni ei maksa vaivaa.

 

Aineet:

250g filotaikinaa

50 + 20 g voita

200-250g puolikovaa suolatonta tuorejuustoa

 

1 lasi vettä

1 lasi sokeria

1 tl sitr.mehua

hieman ruusuvettä

 

-koristeluun pistaasi- tai muuta pähkinärouhetta

 

Aloitetaan knaafen valmistus sokeriliemen keitolla:

Kiehauta lasi vettä ja lasi sokeria ja lusikallinen sitruunamehua ja keitä 15 minuuttia kunnes hieman sakenee. Lisää muutama tippa ruusuvesiesanssia tuoksua antamaan.

 

Sitten filotaikinan leikkaukseen, joka vie vähän enemmän aikaa.

Yhteen knaafeen tarvitset n.250 g filotaikinaa. Ota taikina pakkasesta 15 min ennen työn aloittamista. Erota pakkauksesta terävällä veitsellä sopiva kaistale taikinakerroksia sen mukaan, kun pystyt niitä saksilla leikkaamaan. Taita kaistale kahtia ja leikkaa sitten terävillä saksilla niin ohuiksi nauhoiksi kuin pystyt.  

965968.jpg

Sulje valmiit 'nuudelit' kannelliseen rasiaan odottamaan kunnes koko määrä on valmis.

 

Seuraavaksi levitä filoluiskat suurempaan astiaan. Sulata 50 g voita ja kostuta sillä taikinanauhat vähitellen kaiken aikaa käsin käännellen ja nostellen kunnes koko määrä on rasvattu. Varo taikinan paakkuuntumista.

965977.jpg

Kuumenna pieni paistinpannu ja rasvaa se voinokareella. Levitä puolet 'nuudeleista' pannulle, sirottele päälle juusto ja päällimmäiseksi loput filoluiskat. Tasoita pinta lastalla ja painele reunat ehyiksi ja yhtenäisiksi. Paista keskinkertaisella tulella 5-10 minuuttia. Kurkista varovasti lastalla kohottaen knaafen pohjan alle, jotta näet onko saanut kauniin ruskean värin.

Aseta tarkalleen paistinpannuun mahtuva lautanen knaafen päälle ja kiepauta pannu ympäri niin, että irtoaa knaafe lautaselle. Rasvaa taas pannu voinokareella ja sujauta knaafe pannulle. Paista toiset 5-10 minuuttia ja siirrä valmis knaafe tarjoilulautaselle. Kaada päälle sokeriliemi ja koristele pähkinärouheella.

Tarjoa heti tai jäähtyneenä.

 

 965957.jpg