Tahini kuulu niihin tuotteisiin, joiden tuntemus levisi ottomaanien kaudella koko itäisen Lähi-Idän alueelle ja Afrikan rannikolle. Suositun tahinikastikkeen/tahnan lisäksi sitä opittiin käyttämään myös muussa ruuanlaitossa, niin suolaisissa kuin makeissa ruokalajeissa.

Taatelit ovat kautta aikojen tunnettu Lähi-Idän aavikoiden asukkaiden ravintona ja ovat sieltä levinneet keittiöihin ympäri maailmaa. Taateleita käytetään kokonaisina, jauhettuna massana ja siirappina, kuten tässä ohjeessa.

Mantelit kasvavat luonnonvaraisena ja niitä kasvatetaan kaikissa Välimeren maissa.

Nämä ovat kolme seuraavan reseptini kokoonpanijaa ja lisäksi vähän sitruunanmehua ja seesaminsiemeniä. Tarkkoja määriä en laita, koska ne riippuvat paljon tahinin ja taatelisiirapin laadusta, mutta suhde on suunnilleen 2 osaa tahinia ja 1 osa taatelisiirappia.

Valmistus aloitetaan manteleiden paahtamisella. 20-25 mantelia tai miten paljon makeisia tahtoo. Se käy nopeimmin kuumassa pannussa puukauhalla sekoittaen kunnes pannusta alkaa kohota ihana paahtuneiden manteleiden tuoksu. Varo polttamasta! Siirrä paahdetut mantelit syrjään  ja kaada kuumalle pannulle seesaminsiemeniä ja paahda ne kevyesti.

Seuraavaksi sekoita kulhossa tahini ja taatelisiirappi ja maista. Seosta voi käyttää myös selaisenaan  levikkeenä leivän tai keksin päälle. Itse käytän usein taatelisiirapin sijasta carob-siirappia, sillä se on paljon jäykempää ja siksi sitä on helpompi muovailla. Toisaalta taatelisiirapista tulee paremman makuisia.

Tässä vaiheessa ala tiputtaa seokseen sitruunamehua suoraan sitruunasta kunnes öljy alkaa erota ja seoksesta muodostuu sileä pallo, joka irtoaa kulhonpinnasta. Ota pallo käsiin ja vaivaa sitä varovasti kunnes koostumuksesta tulee muovailuvahan tapaista.  Kädetkin saavat tässä seesamiöljyhoitoa.

Erota massasta pieniä paloja, täytä palat manteleilla ja pyörittele sileiksi pitkulaisiksi makeisiksi. Lopuksi kierrätä makeiset seesaminsiemenissä ja pyörittele käsissä toistamiseen. Terveelliset ja makoisat makeiset ovat valmiita tarjottavaksi.

432887.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

tummemmat carob-hunajasta vaaleammat taatelisiirapista valmistettuja