Musakhan on tunnetuimpia palestiinalaiskeittiön antimia, jota punaisen värinsä vuoksi kutsutaan myös muhammara nimellä (ahmar=punainen). Monen muun palestiinalaisen ruuan tavoin on tämänkin ruokalajin valmistus monivaiheinen, johon kuuluu leipomista, keittämistä, paistamista ja grillaamista. Siksi aikaa on varattava jokunen tunti. Koska tämä ruoka valmistetaan annoksittain, on se suunniteltava aterijoitsijoiden määrän ja 'laadun' mukaan. Arabiravintoloissa annos usein käsittää puolikkaan minibroileria kookkaan pitaleivän päällä.  Kotioloissa kullekin ruokailijalle varataan yksi keskikokoinen pita ja broilerinpala syöjän tarpeiden mukaan, lapsille ja pieniruokaisille pienempi ja nälkäisemile kunnon kimpale. Ateriaa suunniteltaessa on myös otettava huomioon uunipellin koko. Normaalille pellille mahtuu suosiolla neljä pannupitaa ja sovittamalla viisi pienempää pitaa. Siis, jos aterijoitsijoita on enemmän pitää grillaus tehdä kahdessa tai useammassa erässä. Jokatapauksessa uunivaihe kestää vain 10 minuuttia ja aidossa palestiinalaiskeittiössä se tapahtuu ulkona sijaitsevassa tabuun-uunissa.

Aterian valmistamista voi nopeuttaa käyttämällä ostopitaleipiä itseleivottujen sijasta, vaikka pannussa paistetut leipäset ovatkin parhaita tätä ateriaa varten.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

1 kg vehnäjauhoja

30 g hiivaa

1 tl sokeria

2 tl suolaa

2½-3 lasia vettä

 

Sekoita hiiva ja sokeri puoleen lasilliseen kädenlämpöistä vettä ja anna kohota 5 minuuttia. Sekoita jauhot + suola ja lisää hiivaseos sekä loppu vesi kunnes muodostuu pehmeä taikina. Vaivaa käsin leivinalustalla 10 minuuttia ja kohota kulhossa liinan alla tunnin verran.

Jaa taikina 8-10 osaan, pyöritä palat palloiksi, jauhota ja kaulitse n. 1 cm paksuisiksi rieskoiksi. Kuumenna 'tarttumaton' paistinpannu ja paista leipäset molemmin puolin.

 

Valmista broileri:

6-8 maustamatonta broilerin palaa (mielummin reittä)

2 valkosipulinkynttä puolikkaina

5 laakerinlehtä

5 maustepippuria

3 kardemumman 'koteloa' tai ½ tl siemeniä

1 tl suolaa

1-2 rkl öljyä

vettä

 

Puhdista ja kuivaa broileripalat. Kuumenna öljy kattilassa ja ruskista siinä broilerit kevyesti. Lisää valkosipuli ja laakerinlehdet ja sekoita pari minuuttia.  Lisää suola, pippurit, kardemumma ja vettä kunnes broileripalat juuri peittyvät.  Keitä puoli tuntia.

 

Tällä välin valmista sipulipäällyste:

6 sipulia

2 rkl tavallista ruokaöljyä

1/3 lasia oliiviöljyä

½ tl suolaa

 

Kuori ja siivua sipulit.

Kuumenna ruokaöljy pannussa ja kuullota siinä sipulisiivuja kunnes alkavat ruskistua. Lisää suola ja oliiviöljy ja kypsytä kannen alla 15 minuuttia.

 

Sekoita mausteseos:

2 rkl sumakkia

1 rkl paprikajauhetta

1/4 tl muskottipähkinää

1/4 tl mustapippuria

vähäsen chilijauhetta

(½ tl kanelia)

 

Poista broileripalat liemestä reikäkauhalla ja kierrätä mausteseoksessa.

Järjestä pitaleivät uunipellille niin monta kuin mahtuu. Levitä kullekin leipäselle reilusti sipuliseosta ja aseta päälle broileripala. Sirottele vielä kunkin annoksen päälle pari ruokalusikallista keitinlientä ja laita pelli kuumaan (225 as) uunigrilliin 10 minuutiksi. Musakhan syödään käsin.

Säilytä broilerin keitinliemi keittoa tai riisiä varten.

 

428405.jpg

 

 Ja tässä vaihtoehtoresepti reseptikokoelmastani liimattuna:

 

4 rieskaa tai suurikokoista pitaa

2 minibroileria puolikkaiksi halkaistuina

4 isoa punaista sipulia silputtuina

2 rkl sumakkia

hieman muskottipähkinää, kanelia ja mustapippuria (yht. 1 tl)

tilkka sitruunan mehua

suolaa

3-4 rkl oliiviöljyä

½ lasia kanalientä (jauheesta tai kuutiosta)

 

Puhdista, huuhtele ja kuivaa broilerinpuolikkaat.

Sekoita 1 rkl sumakkia muiden mausteiden + suolan kanssa ja lisää seokseen tilkka sitruunan mehua. Hiero tahnalla broileripuolikkaat kauttaaltaan ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Kuullota sipulit oliiviöljyssä kunnes läpikuultavia, lisää loppu sumakki ja  puolet kanaliemestä.

Keitä pienellä tulella n. puoli tuntia.

Aseta broileripuolikkaat uunipellille ja kaada päälle sipuliseos.

Kypsennä uunissa 200 asteessa puolisen tuntia. Jos broilerit näyttävät kuivuvan liikaa, ne voi peittää alumiinifoliolla.

Voitele toinen pelli kevyesti oliiviöljyllä aseta sille rieskat (niin monta kuin sopii) ja kostuta ne lopulla kanaliemellä. Aseta jokaisen rieskan päälle puolikas broileria sipulin kera ja paista toistamiseen n. 20 minuuttia kunnes kauniin rukeita.