Taamijjaa voidaan hyvällä syyllä kutsua falafelin äidiksi eli siitä on versioitu nykyisin tunnetut kik-hernepyörykät. Kotivalmistuksessa taamijja mielestäni onnistuu paremmin kuin falafel ja siitä tulee aina pehmeää ja rapeakuorista, mutta maku saattaa olla outo, jos ei ole tottunut fava-papujen hieman karvaiseen makuun. Makua voi lieventää lisäämällä seokseen myös kik-herneitä, mutta ei kuitenkaan enempää kuin puolet koko papumäärästä. Myös härkäpapuja voi lisätä osana seokseen, mutta ne pitää kuoria liotuksen jälkeen. Fava-papuja on turha yrittää kuoria vaan kannattaa valita hyvälaatuisia suhteellisen vaaleita papuja ja jauhaa kuorineen.

 

468465.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

härkäpapu eli "iso fuul"

 

468470.jpg 

"pikku-fuul" eli fava-papu

 

Aineet taikinaa:

½ kg favapapuja

½ kg kik-herneitä

1 lasi hienonnettua persiljaa

½ lasia hienonnettua korianteria

1-2 sipulia

5-6 murskattua valkosipulinkynttä

1 rkl jauhettua korianteria

1½ tl jeeraa

½  tl mustapippuria

1 hiennonnettu vihreä chili

1 tl ruokasoodaa tai leivinjauhetta

1-1½ tl suolaa

1 rkl oliiviöljyä

-seesaminsiemeniä

 

Liota pavut ja herneet erikseen vähintään 12 tuntia ja huuhtele.

Jauha fava-pavut, kikherneet, sipuli  ja valkosipuli lihamyllyssä tai yleiskoneessa.

Sekoita joukkoon muut aineet ja jätä maustumaan vähintään tunnin ajaksi.

Tällä välin valmista salaatit ja kastikkeet, sillä on parempi, että ne odottavat taamijjaa eikä päinvastoin.

Salaatteja pitäisi olla vähintään kahta lajia, esim. tavallinen kurkku-tomaatti perussalaatti ja kaalisalaatti. Kaali sopii erinomaisesti niin taamijjan kuin falafelinkin kumppaniksi ja sitä voi tarjota sekä tuoreena että säilöttynä, niin valkoista kuin punaista.

Kastikkeeksi sopii ohut tahinikastike ja jokin tulinen chilisörsseli. Hummustakin voi lisätä, mutta silloin tulee kyllä vähäsen kik-hernetoistoa.

Säilötyt kasvikset ovat olennainen osa niin falafel/taamijja annosta ja niitä tulisikin lisätä monipuolisesti: kurkkua, paprikaa, kaalia, juureksia, chiliä...

 

462823.jpg

Kun lisukkeet ja pitaleivät ovat pöydällä valmiina odottamassa, voi aloittaa taamijjapyöryköiden valmistuksen.

Ota kourallinen seosta ja muovaa siitä käsin vähän falafel-palloa suurempi litteä pyörykkä. Kierrätä pyörykät seesaminsiemenissä ja sitten vain,  jalla-jalla, kuumaan öljyyn! Keitä pyörykät tummanruskeiksi ja tarjoa heti kuumina pitaleivän sisällä.

 

462816.jpg

Lopuksi vielä erinomainen vinkki kaikille falafelin valmistusta harkitseville: Jos lähiseudulla on hyvä falafelpaikka, sinne vain syömään. On parempaa ja pääsee halvemmalla kuin kotona laitettuna.