Ennenkuin maistoin ensimmäistä kertaa frika-keittoa suhtauduin jotenkin välinpitämättömästi vihreään  vehnään (firik, farika);  vain vehnätuote muiden joukossa kuten burgul, g'arish, kuskus, maftul ja muut , vain kaksi kertaa kalliimpi.

Mutta kerran keittoa maistettuani lisäsin sen kohta ruokalistaani ja heti ensimmäisten syksyn sateiden saavuttua kiirehdin sitä laittamaan. Rikottua frikaa käytän myös muihin ruokiin esim. mag'adraan (linssiriisi) linssien asemesta ja tabuule-salaattiin burgulin sijasta.

Vihreä vehnä valmistetaan polttamalla viljan kuivat korret tulessa niin, että jäljellä jää vain vihreät jyvät. Ja siinä onkin frikan salaisuus: savun haju, joka tuo mieleen vanhanajan savusaunat.

En tiedä mistä löytyy vihreätä vehnää Suomen markkinoilta, mutta eiköhän jotkut etnokaupat sitäkin myy.

233510.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ja tässä tulee frikakeiton ohje eikä ole monimutkainen. Keitto ei tarvitse paljon mausteita, koska savunmakuinen vehnä itse antaa jo paljon aromia ja pelkkä mustapippuri riittää hyvin. Itselläni on kuitenkin tapana lisätä vähän jemeniläistyylistä hawaig' (hawail) keittomaustesekoitusta. Sen asemesta voi koettaa currya tai vaikka vähän kurkumaa väriä antamaan.

 

Aineet:

1/4 kg naudanlihaa (tai kanaa) pieninä paloina

1 sipuli

2 pientä kesäkurpitsaa

2 porkkanaa

1 suuri peruna

1 tomaatti

1 lasi kokonaista vihreää vehnää

3 rkl ruokaöljyä tai margariinia

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 tl hawaig'-maustesekoitusta (ei välttämätön)

n. 4 lasillista vettä

 

Huuhtele vehnänjyvät, liota vedessä n.15 minuuttia ja siivilöi.

Puhdista ja kuori kasvikset ja leikkaa pikkupaloiksi (myös tomaatti).

Kuumenna öljy tai margariini kattilassa ja kuullota siinä sipuli kevyesti.

Lisää kesäkurpitsa- ja porkkanapalat ja kuullota 5-10 minuuttia.

Lisää lihapalat vähitellen muutama pala kerrallaan ja kierrätä kattilassa kunnes vaihtavat värinsä joka puolelta.

Lisää tomaatti- ja perunapalat ja sekoita pari minuuttia.

Lisää vesi ja anna kiehahtaa.

Lisää vihreä vehnä, suola ja mausteet.

Sulje kansi ja keitä pienellä tulella tunnin verran kunnes liha ja vehnä pehmenee. Lisää vettä, jos on tarpeen. Keiton on tarkoitus olla melko paksua.

Tarjoa keitto oliiviöljyn ja sitruunanpuolikkaiden kanssa niin, että kukin voi lisätä lautaselleen mielensä mukaan.

<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />

233509.jpg