Kesäkurpitsa keitokset versioineen ovat suosittuja kesäruokia ympäri Lähi-Itää. Tämä on Pohjois-Afrikkalainen versio, jossa tulinen chili ja makea aprikoosi (mishmish) antavat makua neutraalille kurpitsalle samalla kun säilytty sitruuna tuo mukavaa happamuutta ja miellyttävää aromia keitokseen. Tomaatit taas antavat väriä ja parantavat padan koostumusta. Alkuperäinen resepti (ilman vehnää) on tarkoitettu kuskus-kastikkeeksi, mutta näin vehnänkorjuun aikaan päätin laittaa sekaan vaihtelun vuoksi kokonaisia vehnänjyviä. Tämä kuitenkin pidentää kypsymisaikaa puolella.   

Yleensä käytän kuivatettuja aprikooseja, mutta koska parhaillaan sattuu olemaan aprikoosikausi, päätin käyttää tilaisuutta hyväksi ja laitoin mukaan tuoreita aprikoosin puolikkaita. Ei kuitenkaan pidä liioitella, ettei keitoksesta tule liian makeaa.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

3-4 kesäkurpitsaa

4 kypsää tomaattia

2 keskikokoista sipulia

3-4 hienonnettua valkosip. kynttä

1-2 tuoretta chiliä (ilman siemeniä)

5-6 aprikoosia (tuoretta tai kuivattua)

1½ tl makeaa paprikajauhetta

½ tl kurkumaa

1/3 tl jauhett. inkivääriä

nejännes säilöttyä sitruunaa

muutama hienonn. sellerin lehti

1 tl kanaliemijauhetta

suolaa

mustapippuria

4-5 rkl ruokaöljyä

vettä

(½ lasia kokonaisia vehnänjyviä)

 

Silppua sipuli  ja paloittele kesäkurpitsat ja tomaatit keskikok. paloiksi.

Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja lisää sipuli. Kuullota 5 minuuttia ja lisää hienonnettu chili. Sekoita pari minuuttia ja lisää valkosipuli sekä kesäkurpitsapalat ja kypsennä 10 minuuttia aina välillä puulastalla sekoittaen.

Huuhtele sitruunaneljännes ylimääräisestä suolasta, leikkaa 2-3 palaan ja lisää kattilaan. Lisää tomaatit, mausteet ja suolaa maun mukaan. Keitä 5-10 minuuttia ja lisää aprikoosit. Jos käyttää tuoreita aprikooseja, ne pitää ensin halkaista ja poistaa kivi. Lisää vettä niin, että seos hyvin peittyy  ja kiehauta. Huuhtele vehnä huolellisesti ja lisää pataan yhdessä sellerinlehtien kanssa. Keitä pienellä tulella 1½-2 tuntia, ilman vehnää riittää puolet ajasta. Lisää tarvittaessa vettä tai suolaa.

Tarjoa hieman jäähtyneenä sellaisenaan tai kuskuksen kera (ilman vehnää).

 

612103.jpg