<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Mussaka tunnetaan yleisesti perikreikkalaisena ruokalajina, mutta itse asiassa tämä herkku on lähtöisin arabikeittiöstä ja nimi mussaka tulee egyptinarabiankielisestä sanasta "msaka'a" (mesakaa) joka mekitsee jäähdytettyä. Voin vain arvata, että alkuperäinen msaka'a oli tapana tarjota jäähdytettynä.

Arabimussakaakin on montaa eri versiota ja kreikkalaisesta sisarestaan se eroaa lähinnä siinä, että siltä puuttuu vaalea päällyskerros.

Tämä versio tulee palestiinalaiskeittiöstä ja sen huomaa lähinnä mausteista. Öljyä on tässä reseptissä jo tarpeeksi, joten jauhelihaksi kelpaa myös laiha liha. Msaka'a on tapana syödä riisin kera, mutta mielestäni kyseessä on sen verran raskas ruokalaji, että pelkkä tuoresalaattikin riittää vetimeksi.

 

Aineet:

1 kg munakoisoja

suolaa,öljyä paistoon

 

1-2 sipulia

3-4 rkl oliiviöljyä

½ kg jauhelihaa (nautaa tai nautalammasta)

1 tl suolaa

½ tl jauhett. mustapippuria

½ tl kanelia

hivenen jauhett. muskottipähkinää

3 rkl pinjansiemeniä

3+1 tomaattia

1-2 tuoretta chiliä ilman siemeniä (vihreää tai punaista)

2-3 murskattua valkosipulin kynttä

2 rkl tomaattisosetta

1 lasi vettä

 

Leikkaa munakoisot n. 1 cm siivuiksi, pituus tai poikkisuuntaan, miten vain haluttaa. Levitä siivut tarjottimelle ja sirottele päälle karkeaa suolaa. Itketä vähintään puoli tuntia. Kuivaa siivut huolellisesti ja ruskista kuumassa öljyssä molemmin puolin syvän ruskeiksi. Valuta liika öljy talouspaperiin.

Hienonna sipuli + chili ja kuullota oliiviöljyssä 5 minuuttia. Lisää jauheliha vähitellen ja ruskista kevyesti. Kuori ja hienonna 3 tomaattia ja lisää pannuun yhdessä valkosipulin,  suolan + mausteiden kanssa. Keitä seosta 10 minuuttia.

Ruskista pinjansiemenet erillisessä pannussa pienessä öljymäärässä tummanruskeiksi ja lisää lihaseokseen.

Järjestä puolet munakoisosiivuista uunivuoan pohjalle. Levitä päälle tomaatti-jauhelihaseos ja päällimmäiseksi loput munakoisosiivut. Sekoita tomaattisose lasilliseen vettä ja kaada vuokaan. Siivua jäljellejäänyt tomaatti ohuiksi siivuiksi ja koristele sillä msaka'a. Voi lisätä myös punaisia chili- tai paprikasiivuja. Paista 180-200 asteessa puolisen tuntia.

Tarjoa kuumana tai kylmänä riisin, pastan tai salaatin kera.

 

867774.jpg