<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Muistissani on yhä kuva mauttomasta aneemisen näköisestä keitetystä kukkakaalista, jota Suomessa oli tapana tarjota aterian lisukkeena. Tämä kukkakaalikokemus sai minut inhoamaan kasvia vielä pitkäksi aikaa eteenpäin. Käytin sitä korkeintaan säilöttynä tai vähän keiton joukossa. Vuosien mittaan kuitenkin opin, että kypsä kukkakaali voi olla myös hyvää kunhan sen kypsyttää öljyssä.

Palestiinalaiskeittiössä kukkakaalin käyttö riisipilahveissa on varsin yleistä.

Öljyssä friteerattu kukkakaali tuleekin hyvin toimeen riisin kanssa niin, että se melkein sulaa pilahvin joukkoon ja jäljelle jää vain maku.

Tässä yksinkertainen ohje:

 

Aineet:

1 keskikok. kukkakaali

ruokaöljyä uppopaistoon

2 lasia riisiä (mielummin pitkää)

2 sipulia

1 tl kurkumaa

1½ tl kanaliemijauhetta

2½ lasia kiehuvaa vettä

 

Puhdista kukkakaali, leikkaa paksuiksi siivuiksi ja anna kuivahtaa keittiöpyyhkeen päällä.

Kuumenna öljyä uppopaistoa (tai puoliuppopaistoa) varten ja paista kukkakaalipalat kullanruskeiksi. Siirrä ruskistetut palat talauspaperin päälle valumaan.

Huuhtele riisi muutamaan kertaan ja valuta pois vesi.

Hienonna sipulit ja kuullota vähässä öljyssä kunnes alkavat kellertyä. Lisää riisi ja sekoita huolellisesti pari minuuttia. Lisää mausteet + kukkakaali ja jatka sekoittamista muutama minuutti. Lisää kiehuva vesi anna kiehahtaa. Keitä pienellä lämmöllä kannen alla 20 minuuttia. Anna seisahtaa viisi minuuttia ennenkuin avaat kannen ja lisää suolaa, jos tarpeen.

Tarjoa pääruuan lisukkeena tai sellaisenaan.  

 

1047162.jpg