<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Syksy on vuodenaika, josta erityisesti pidän.

Kesän kuumuus on jo ohi eikä aurinko enää porota täydellä teholla pilvettömältä taivaalta. Toisaalta talven kylmyys ei vielä tunnu luissa ja ytimissä.

Nyt on aika lähteä luontoon patikoimaan ja nauttimaan syksyn antimista ja kypsistä tuoksuista.

Syksy on Lähi-Idässä vuoden kuivinta aikaa, sillä viimeisestä sadekuurosta on kulunut jopa puoli vuotta.

 

1026552.jpg

 Lähes ainoana väripilkkuna harmaanruskean maiseman keskellä, kohoavat villifenkolin (Foeniculum vulgare) hennot ja kovettuneet varret. Ne nousevat jopa kolmen metrin korkeuteen ja verhoavat  pitsin tavoin tyhjiä pölyisiä vainiota ja täyttävät ympäristön vahvalla aniksentuoksulla.

Minulla on tapana kerätä joka syksy purkillinen siemeniä varastoon ja käyttää niitä aniksen tavoin leivontaan ja vihreän fenkoliteen valmistukseen. Kansanparannuksessa villifenkolia (arab. shumaar) käytetään mm. rohdoksi vauvojen ilmavaivoihin ja laihdutukseen. Mutta harvapa niitä viitsii itse kerätä, sillä paljonko nyt maksaa pussillinen siemeniä.

 

1026541.jpg

 

Toinen väheksytty luonnonanti on Ziziphus spina-christi-puun hedelmät, joita on parhaillaan puut täpötäynnä. Ne muistuttavat pikkuruisia omenia, joilla on iso pyöreä siemen. Uskomuksen mukaan sen piikkisistä oksista väännettiin Jeesuksen orjantappurakruunu ja siitä kai on peräisen sen latinalainen nimi. Näitä pikkuomenia (tai dumeja) on käytetty ravintona kautta aikojen, mutta nykyään harva niitä enää viitsii kerätä talteen, koska eipä niissä juuri syömistä ole.

1026524.jpg

 

Itselläni on tapana keittää ja soseuttaa hedelmät limaiseksi soseeksi, johon lisään vähän sokeria ja sihtaan paksuksi juomaksi. Kellertävä limaisenvaahtoinen juoma on tosin hyvin epäilyttävän näköistä, mutta aivan juotavaa ja terveellistä.

Toisen Ziziphus-lajin kuivattuja hedelmiä, jotka ovat kooltaan vähän suurempia, näkee usein myynnissä toreilla ja maustekaupoissa. Omassa pihassakin on muutama pensas kasvamassa.

 

1026527.jpg