<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kesän aikana on taas tullut kokeiltua jos jonkinlaista mehua ja limonadia, mutta vieläkin etsii jotain virvoittavaa vaihtelua syksyn  kuumia päiviä varten.

Kuivatuista ruusunnupuista tehty juoma on yksi tällainen, yksinkertainen ja nopea valmistaa.  Kuivattuja nuppuja pitäisi löytyä maustekaupoista ja niitä käytetään moniin maustesekoituksiin, kuten marokkolaiseen Ras elHanuut-sekoitukseen.

Ruusutarhan omistajat voivat tietenkin kokeilla kuivattaa ruusunnuput itse. En vain tiedä, mitä lajia ne pitäisi olla vai onko väliä. Itse olen valmistanut omista ruusuistani hilloa turkkilaisen ohjeen mukaan, johon sopii parhaiten tummanpunaiset ruusut. Tänä kesänä puskat vain jäivät kastelematta ja pääsivät kuivumaan pahan kerran.

 

Ruusujuoman valmistan tähän tapaan: Keitän pannullisen vettä (n. 1 l), lisään hieman (puoli kourallista) kuivattuja kukkia ja annan kiehahtaa. Haudutan seosta parikymmentä minuuttia ja sihtaan pois lehdet. Lisään sokeria maun mukaan (4-5 rkl) ja sekoitan kunnes sokeri liukenee. Kaadan juoman muovipulloon (1½l) ja lisään kylmää vettä kunnes maku tasoittuu ja liika karvaisuus sekä makeus katoaa. Lisään ruokalusikallisen sitruunanmehua ja laitan pullon jäähtymään jääkaappiin tai pakastelokeroon kunnes on täysin kylmää.  

 

880609.jpg