<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kuumennettujen kivien käyttö ruuan kypsytyksessä ja varsinkin leipäsien leivonnassa on ollut yleistä Lähi-Idän ruokaperinteissä kautta aikojen. Esimerkiksi palestiinalainen maakuoppaan haudattu tabuun-uuni perustuu juuri tähän menetelmään.

Nykyään ulkoiset tulisijat alkavat kuitenkin olla museotavaraa ja siistit ja käytännölliset sähkö- sekä kaasuleivinuunit ovat vallanneet kotikeittiöt. Mutta se ei kuitenkaan tarkoita, että kivistä pitäisi täysin luopua. Niin kaun kuin kiviä löytyy, voi niitä kuumentaa uunissa ja leipoa niiden päällä maukkaita ja rapeita leipäsiä.

Tällä kertaa leivoin marokkolaisen frena-leivän kotikeittiöversion. Keräsin pihasta mustia basalttikiviä  ja hankasin ne puhtaaksi. Suomessa ei taida tällä hetkellä olla parhaat kelit kivien etsimiseen, mutta ehkä saunankiukaalta löytyy joitakin.  Kivien vain pitäisi olla mahdollisemman sileitä ja kuumuudenkestäviä.

Jauhomäärästä voi osan korvata kokojyvävehnällä, mutta ei kuitenkaan enempää kuin 1/5, jottei leivästä tule liian raskasta.  Muistutus: 1 lasi=2.5 dl.

 

5 lasia vehnäjauhoja

2 lasia vettä

1½ tl kuivahiivaa tai 25 g tuoretta

2 tl sokeria

3 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

 

Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet (tuorehiiva mukaanluettuna) ja lisää öljy ja vesi vähitellen. Vaivaa hyvin pehmeäksi käsiinkarttuvaksi taikinaksi ja kohota öljytyssä kulhossa liinan alla 1½ tuntia.

Levitä jauhoja leivinalustalle ja kaada siihen taikina. Vaivaa taikinaa kevyesti muovaa 2-3 cm:n paksuiseksi leipäseksi tai kahdeksi. Kohota parikymmentä minuuttia. Tällä välin levitä kivet tasaisesti uunipellille ja kuumenna uuni tulikuumaksi (vähint. 250 as). Minulla on tapana hieroa kiviin hieman öljyä tarttumisen ehkäisemiseksi. Siirrä leipä tai leipäset varovasti pellille kivien päälle ja paista 15-20 minuuttia kunnes leipä saa kullanruskean värin. Jos haluaa lisäväriä ja rapeutta myös leipästen pintaan, voi leivät voidella öljy-vesiseoksella ja palauttaa uuniin viideksi minuutiksi.

Leipä on parasta lämpimänä.

 

1225616.jpg