Ei tullut laitettuja herneitä kylvöön viime syksynä ja palkoherneitä löytää meilläpäin torilta hyvin harvoin. Herneenpalot tuovatkin mieleen aina suomalaisen kesätorin. Mieheni kuitenkin onnistui hankkimaan kassillisen tuoreita herneenpalkoja, joista puolet napostelimme maistiaisina ja lopuista laitoin kastikkeen lihapyöryköille. Valmistin kastikkeen 'hernekeiton' eli 'shurba baziilan' tapaan. Siinä käytettävän jauhelihan vaihdoin vain lihapyöryköihin. Pakasteherneet käyvät myös hyvin tähän reseptiin.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet lihapyörykköihin:

½ kg rasvaista jauhelihaa

1 raastettu tai hienonnettu sipuli

1 murskattu valkosipulin kynsi

nippu hienonnettua persiljaa

(2-3 rkl hienonnettuja sellerinlehtiä)

2-3 siivua ei-tuoretta vaaleaa leipää

1 rkl oliiviöljyä

1 kananmuna

1 tl suolaa

½ tl maustepippuria

½ tl kanelia

1/4 tl valkopippuria

(hieman muskottipähkinää)

-öljyä paistoon

 

Sekoita kaikki aineet yhtenäiseksi seokseksi ja jätä maustumaan tunnin ajaksi.

Muotoile jauhelihaseoksesta pieniä pyöryköitä ja paista ne pannussa ruokaöljyssä.

 

Aineet keittoon:

n.400 g tuoreita tai pakasteherneitä

3-4 rkl ruokaöljyä

2 hienonnettua sipulia

1-2 hienonnettua valkosipulinkynttä

1 rkl jauhettuja korianterin siemeniä

1 tl jeeraa

2 rkl tomaattisosetta

n.3 lasia vettä

1 tl suolaa

mustapippuria

 

Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli ja kuullota 4-5 minuuttia. Lisää jauhettu korianteri ja jeera ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Lisää valkosipuli ja tomaattisose ja sekoita seosta muutama minuutti. Lisää vesi, suola + pippuri ja  kiehauta. Lisää herneet ja keitä 5-10 minuuttia. Lisää lihapyörykät ja jatka keittämistä puolisen tuntia. Lisää vettä jos tarpeen.Tarjoa valkoisen riisin kera.

 

407384.jpg