Tässä ohjeessa kohtaavat kaksi persialaisen keittiön lempilasta: riisi ja yrtit.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Riisi valmistetaan persialaiseen tapaan kolmivaiheisesti, ensin liotus, sitten esikeitto ja lopuksi höyrytys. Ihmettelen usein, miksi moinen vaiva, sillä toki hyvää riisiä saa paljon pienemmälläkin työllä, mutta en ryhdy väittelemään persialaisten kanssa vaan teen niinkuin on neuvottu. Riisilajiksi sopii basmati tai muu pitkä riisi.
Aineet:
2½ lasia riisiä
n.2 tl suolaa
2½ lasia vettä
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita tai margariiniä
yrttejä: lehtipersiljaa, tilliä, minttua, korianteria, sellerinlehtiä, sarviapilaa (shanbelileh)...
Huuhtele riisi ja liota suolavedessä vähintään tunnin ajan, huuhtele toistamiseen ja valuta . Suolan sanotaan estävän riisin murenemisen.
Kiehauta 2½ lasia vettä + 1 tl suolaa, lisää riisi, kiehauta ja keitä 4-5 minuuttia kunnes lähes kaikki neste imeytyy. Huuhtele riisi lämpimällä vedellä ja valuta siivilässä. (Tämän vaiheen usein hyppään yli).
Hienonna yrtit ja sekoita riisiin yhdessä oliiviöljyn kera. Kuumenna voi/margariini laajapohjaisessa kattilassa ja lisää riisi. Lisää pari kolme lusikallista vettä niin, että kuuluu pihahdus ja sulje kansi. Taita kannen päälle keittiöpyyhe (tunnelman vuoksi) ja keitä pienenpienellä tulella puolisen tuntia.
Tarjoa paistetun kalafileen kanssa. Ohje seuraa.
Kommentit