Makeilla jälkiruuilla ei ole suurtakaan osanottoa itämaisessa ruokalistassa. Jälkiruoka korvataan usein tuoreilla hedelmillä tai mustalla kahvilla ja baklawalla, ja hyvä näin.

Teki tässä kuitenkin mieleni jotain makeaa ja etsin reseptiä, joka toisi vähän vaihtelua tuttuihin tekeleisiin. Reseptiehdokasta etsiessäni pisti silmääni muiden joukosta yksi  nimi: "helawat al-jazr" siis jonkinlainen makea porkkanasörsseli. Se herätti uteliaisuuteni ja päätin tutkia lähemmin. Sain selville, että resepti on peräisin Saudeista ja Persianlahden maista ja ensisilmäyksellä näytti kaikelta muulta kuin houkuttavalta. Ennakkoluuloja uhaten päätin kuitenkin kokeilla.

Ensimmäisellä kerralla tuli aivan liian makeaa, suorastaan ällöä, mutta en antanut periksi vaan pienin muutoksin kokeilin uudestaan. Heitin pois puolet sokerimäärästä ja maidon vaihdoin veteen. Lisäsin myös hieman sitruunanmehua ja ruusuvettä. Tulos oli parempi, vakkei sekään läpäissyt perheeni tiheää makuseulaa.

Pienensin myös annosmäärää, sillä pieni annos tätä jälkiruokaa riittää hyvin.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

½ kg porkkanoita

1 lasi vettä

3-4 rkl sokeria (tai maun mukaan)

1 tl raast. sitruunankuorta

2 tl sitr. mehua

pala (n.15 g) voita

1 rkl vehnäjauhoja

1 tl jauhett. kardemummaa

hieman ruusuvettä

 

-koristeluun: rusinoita, pähkinöitä ja manteleita

 

Raasta porkkana hienoksi raasteeksi.

Mittaa pieneen kattilaan lasillinen vettä ja kiehauta. Lisää porkkanaraaste, sokeri, raastettu sitr.kuori + sitruunanmehu ja keitä 15-20 minuuttia kunnes porkkana pehmenee. Kaada seos siivilään ja poista neste kevyesti painelemalla. Säilytä liemi.

Huuhtele ja kuivaa kattila ja sulata siinä voi. Lisää vehnäjauho ja sekoita pari minuuttia. Lisää liemi ja sekoita voimakkaasti kuten kastiketta suurustettaessa. Lisää kardemumma ja  porkkanaseos ja keitä 5 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä vähäsen ja sekoita joukkoon hieman ruusuvettä tai pari tippaa esanssia ja jaa pieniin laseihin tai jälkiruoka-astioihin. Koristele rusinoilla, pähkinöillä ja manteleilla.  Pitempää säilytystä varten säilytä jääkaapissa.

 

417101.jpg